EU priprema paket od 7,4 milijarde eura pomoći za Egipat

Sporazum uključuje podršku egipatskom energetskom sektoru i pomoć u suočavanju sa sve većim brojem sudanskih izbeglica u zemlji.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen otputovat će u nedjelju u Kairo sa grčkim, italijanskim i belgijskim premijerima da finalizuju sporazum (EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Evropska unija priprema paket od 7,4 milijarde eura kako bi podržala egipatsku ekonomiju, zbog straha da bi sukobi u Gazi i Sudanu mogli pogoršati finansijske probleme u zemlji i pojačaju pritisak migranata na Evropu, objavio je Financial Times.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen otputovat će u nedjelju u Kairo sa grčkim, italijanskim i belgijskim premijerima da finalizuju sporazum.

Sporazum uključuje podršku egipatskom energetskom sektoru i pomoć u suočavanju sa sve većim brojem sudanskih izbeglica u zemlji.

Također, ovim sporazumom Brisel se obavezuje da će pomoći u jačanju granice Egipta sa Libijom, odakle najveći broj migranata prelazi Sredozemno more na putu za Evropu.

Nekoliko zvaničnika EU-a informisanih o ovom pitanju potvrdilo je vijest za britanski list, prenosi Tanjug.

Planirani paket uključuje 7,4 milijarde eura grantova i zajmova do kraja 2027, a oko milijardu eura hitne finansijske pomoći mogla bi se isplati odmah.

Izvor: Agencije