Dužnosnik: EU mora zadržati dio dobiti od ruske imovine zbog tužbi

Evropska komisija predložit će iduće sedmice koliki bi dio dobiti u iduće četiri godine trebao biti doznačen Ukrajini i u kojem obliku.

Zapad je zbog ruske invazije na Ukrajinu zamrznuo rusku državnu imovinu (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)

Evropska unija će doznačiti dio dobiti od zamrznute ruske imovine i prihod od poreza na bruto iznos Ukrajini, ali dio novca morat će ostati na Zapadu zbog očekivanih ruskih tužbi, upozorio je upućeni visoki dužnosnik Unije.

Zapad je zbog ruske invazije na Ukrajinu zamrznuo rusku državnu imovinu, a otprilike 70 posto njene vrijednosti položeno je u belgijsku klirinšku kuću Euroclear, koja drži ekvivalent od 190 milijardi eura u vrijednosnim papirima i gotovini, u vlasništvu ruske centralne banke, prenosi Hina.

Belgija oporezuje dobit koju Euroclear knjiži na ruskoj gotovinskoj imovini po stopi od 25 posto i u ovoj godini očekuje porezni prihod od 1,7 milijardi eura. Do kraja godine doznačit će Ukrajini 1,5 milijardi eura, a ostatak u 2025, rekao je neimenovani dužnosnik.

Do 2027. ruska imovina zamrznuta u EU vjerovatno će, po njegovim riječima, generirati između 15 i 20 milijardi eura dobiti nakon oporezivanja, ovisno o kretanju globalnih kamatnih stopa.

EU će vjerovatno Kijevu doznačivati dio dobiti i prihod od poreza na bruto iznos u redovnim vremenskim razmacima, dodao je.

Status novca

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. do kraja februara 2023. ruska imovina generirala je po njegovim riječima dobit od 5,2 milijarde eura, ali EK je ‘razjasnio’ pravni status novca tek ove godine pa će kompletan iznos biti doznačen Ukrajini nakon zaključenja svih transakcija na kraju rata.

Bilo bi jako teško retroaktivno pristupiti tom novcu, objasnio je.

“Onog trenutka kada rat završi i kada budu svedeni svi računi, novac koji je privremeno zadržan bit će također u cijelosti prebačen u Ukrajinu. Ali trebamo značajan iznos u Euroclearu… jer će se Euroclear suočiti s brojnim zahtjevima za povratom”, rekao je neimenovani dužnosnik EU-a u utorak.

Ruska centralna banka tražit će povrat imovine preko domaćih sudova koji ne priznaju zapadne sankcije i vjerovatno će zamrznuti 33 milijarde eura Euroclearovog novca u depozitoriju vrijednosnih papira u Moskvi, nagađa evropski dužnosnik.

Zapad zato mora zadržati dio novca, upozorava.

“Želimo pomoći Ukrajini, ali morat ćemo se pobrinuti i da finansijska stabilnost ne bude ugrožena”, dodao je.

Pravne mjere

Rusija bi također mogla poduzeti pravne mjere kako bi zaplijenila gotovinu Eurocleara u klirinškim kućama u Hong Kongu i Dubaiju, upozorio je dužnosnik, a tužbe će vjerovatno po njegovim riječima podići i zapadne banke zbog gubitka novca uloženog u Rusiju.

“To je zapravo mehanizam kojim bi se Euroclear mogao potpuno isprazniti”, naglasio je visoki dužnosnik EU-a.

Ako Euroclear ostane bez kapitala, belgijska centralna banka bit će prisiljena oduzeti njegovu licencu, što bi vjerovatno izazvalo globalnu finansijsku krizu jer Euroclear čuva 37 triliona eura imovine, upozorio je.

Evropska komisija predložit će iduće sedmice koliki bi dio dobiti u iduće četiri godine trebao biti doznačen Ukrajini i u kojem obliku, a koliki bi udio trebalo zadržati za sigurnosne rezerve. Potreban je i krizni mehanizam za Euroclear, rekao je dužnosnik.

Izvor: Agencije