Al-Duwairi: Zašto se aktuelni sukob u Gazi razlikuje od prethodnih arapskih ratova?

Sukob od 7. oktobra, nazvan Potop al-Aksa, traje već šesti mjesec, a Izrael ne uspijeva postići svoje ciljeve, na što on nije navikao, kaže generalmajor Fayez al-Duwairi.

Brigade al-Qassam – vojno krilo pokreta Hamas – izvele su veliki napad na baze, kasarne i naselja oko Pojasa Gaze, ubivši stotine izraelskih vojnika i oficira i zarobivši najmanje 240 njih (Hamas Military Wing/Handout via REUTERS)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je Islamski pokret otpora Hamas napravio neviđen teret za izraelske vojne operacije te da smatra da „Izrael ima pravo i dužnost na proceduru protiv Hamasa“.

Komentirajući Sullivanove izjave, vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da je američka procjena vrlo realna, upoređujući trenutna dešavanja u vezi Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra sa prethodnim ratovima, počevši od onih 1948, 1956, 1967, 1973, 2006. godine pa do izraelskih ratova u Gazi 2008, 2012, 2014, 2021.

Al-Duwairi je u analizi za Al Jazeeru objasnio da su prethodni ratovi bili tradicionalni ratovi između regularnih vojski, u kojima su okupatorska vojska i zračne snage imale kontrolu i pokazale svoju izvrsnost, namećući terenske uslove arapskim vojskama, posebno 1967. i 1973. godine.

‘Suprotstavljene vizije’

Međutim, sukob od 7. oktobra, nazvan Potop al-Aksa, traje već šesti mjesec, a Izrael – prema Al-Duwairiju – ne uspijeva postići svoje ciljeve, na što on nije navikao. Štaviše, nije uspio definirati svoje ciljeve zbog suprotstavljenih vizija premijera Benjamina Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta i njegovog šefa kabineta Herzija Halevyja.

Al-Duwairi je, također, rekao da se Izrael suočava sa brojnim izazovima jer nema iskustvo borbe u urbanim i gerilskim ratovima i zbog prisustva složene mreže tunela, „zbog čega otpor vodi sukob efikasno, dok okupacija doživljava neuspjeh za neuspjehom“.

Brigade al-Qassam – vojno krilo pokreta Hamas – izvele su veliki napad na baze, kasarne i naselja oko Pojasa Gaze, ubivši stotine izraelskih vojnika i oficira i zarobivši najmanje 240 njih. Više od stotinu ih je oslobođeno tokom privremenog humanitarnog primirja u novembru prošle godine.

Izvor: Al Jazeera