Zapadne saveznike brine ogromno ulaganje Rusije u naoružavanje

Ruska Federacija je prebacila svoju ekonomiju na ratne uvjete, alocira skoro 30 posto svog godišnjeg budžeta na naoružavanje, kaže predsjednik Poljske Andrzej Duda.

Duda: Imperijalističke ambicije Rusije i agresivni revizionizam guraju Moskvu ka direktnom sukobu sa NATO-om, sa Zapadom i, povrh svega, sa čitavim slobodnim svijetom (Martyna Niecko/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

Predsjednik Poljske Andrzej Duda pozvao je ostale članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO) da nacionalna izdvajanja za odbranu povećaju sa sadašnja dva na tri posto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) jer se Rusija prebacila na “ratnu ekonomiju” i nastavlja ratovati protiv Ukrajine, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Duda je to izjavio u Varšavi i napisao u članku za list Washington Post uoči posjete Bijeloj kući u utorak, gdje se on i poljski premijer Donald Tusk trebaju sastati sa predsjednikom SAD-a Joe Bidenom.

“Imperijalističke ambicije Rusije i agresivni revizionizam guraju Moskvu ka direktnom sukobu sa NATO-om, sa Zapadom i, povrh svega, sa čitavim slobodnim svijetom”, napisao je Duda u Postu.

Članice NATO-a su se 2014. godine dogovorile da povećaju izdvajanja za odbranu na dva posto BDP pošto je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, ali većina članica, uključujući Njemačku, još nije provela to povećanje.

Putin prijetnja miru

S druge strane, Poljska sada troši četiri posto BDP na odbranu, te ona procentualno najviše ulaže u modernizaciju vojske. Sjedinjene Američke Države izdvajaju više od tri posto.

Duda je ocijenio da SAD i Poljska “predvode svojim primjerom i inspiriraju ostale”.

“Ruska Federacija je prebacila svoju ekonomiju na ratne uvjete. Ona alocira skoro 30 posto svog godišnjeg budžeta na naoružavanje”, naveo je Duda i dodao:

“Ove brojke i drugi podaci koji dolaze iz Rusije su alarmantni. Režim Vladimira Putina predstavlja najveću prijetnju globalnom miru od kraja Drugog svjetskog rata”.

Po povratku iz SAD-a, Duda ide u Brisel, na sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Izvor: Agencije