Ukrajinski dronovi napali ruska energetska postrojenje

Ruska energetska postrojenja u regijama Orel i Nižnji Novgorod gorjela su u utorak nakon ukrajinskog napada dronovima, rekli su lokalni čelnici i mediji.

Ukrajinska jedinica izviđačkih bespilotnih letjelica 'Leleka' iz sastava 80. zračno-jurišne brigade djeluje na položaju u Donbasu [Laurel Chor/SOPA Images/LightRocket preko Getty Images]

Ruska energetska postrojenja u regijama Orel i Nižnji Novgorod gorjela su u utorak nakon ukrajinskog napada dronovima, rekli su lokalni čelnici i mediji, u još nepotvrđenoj koordiniranoj zračnoj operaciji Kijeva koja je također ciljala Moskvu i druge regije.

Sistemi protuzračne odbrane oborili su ukupno 25 bespilotnih letjelica koje je Ukrajina lansirala iznad nekoliko ruskih regija, objavila je ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane. Ne zna se jesu li svi dronovi uništeni.

“Ujutro su bespilotne letjelice napale industrijsku zonu Kstovo s rafinerijama”, objavio je na Telegramu Gleb Nikitin, guverner Nižnjeg Novgoroda, dodajući da je u napadu gorjelo postojenje za preradu goriva.

RIA je izvijestila da je gašen požar na području Lukoilove rafinerije u Kstovu.

Guverner Orela Andrej Kličkov objavio je na Telegramu da je Ukrajina izvela napad bespilotnim letjelicama na postrojenja za preradu goriva u njegovoj regiji, dok je ruska državna novinska agencija RIA citirala službe za hitne slučajeve da je jedno skladište nafte bilo u plamenu nakon napada.

Napadi na rafinerije i energetska postrojenja

Telegram kanal Baza, blizak ruskim policijskim snagama, objavio je fotografiju velikog plamena koji se diže iznad vjerovatno industrijskog postrojenja. Kanal je citirao stanovnike Orela koji su svjedočili eksploziji prije izbijanja požara.

Dužnosnici u regijama Moskva, Kursk, Tula, Voronjež i Belgorod također su izvijestili o napadima bespilotnim letjelicama, ne dajući puno detalja o potencijalnoj šteti, ali rekavši da u napadima nije bilo prijavljenih žrtava.

Ukrajina u posljednjih nekoliko mjeseci pokreće niz napada bespilotnim letjelicama na ruske rafinerije i energetska postrojenja, od kojih su neki bili uspješni i uzrokovali značajnu štetu i zastoje u radu, piše Reuters a prenosi Hina.

Dron koji je letio prema Moskvi oboren je iznad okruga Ramenski u blizini, objavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na Telegramu.

Izvor: Agencije