Trump obećao da će osloboditi napadače na Capitol ako bude ponovo izabran

Trump je već ranije govorio o svom hipotetskom prvom danu na dužnosti, obećavši tokom jednog nastupa u decembru da se neće ponašati kao diktator ‘osim prvog dana’.

Pobunjenici su upali u sjedište američke demokratije 6. januara 2021. u pokušaju da zaustave prijenos vlasti s Donalda Trumpa na Joea Bidena (Reuters/Stephanie Keith)

Bivši američki predsjednik Donald Trump obećao je u da će osloboditi ljude koji su zatvoreni zbog učestvovanja u napadu na američki Capitol 2021, kao jedan od prvih poteza ako bude ponovo izabran, nazivajući ih “taocima”.

Pobunjenici, koje je tada potaknuo na akcije lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari na proteklim predsjedničkim izborima, upali su u sjedište američke demokratije 6. januara 2021. u pokušaju da zaustave prijenos vlasti s njega na Joea Bidena.

Njih 1.358 optuženo je u proteklih 38 mjeseci, prema podacima Ministarstva pravosuđa, objavljenim prošle sedmice.

Oko 500 ih je osuđeno na zatvorske kazne.

Trump je najavu objavio na platformi Truth Social obećavši i da će zatvoriti granicu s Meksikom također kao jedan od prvih poteza ako bude ponovo izabran.

Pri tom nije naveo nikakve pojedinosti.

“Moj prvi potez kao vašeg idućeg predsjednika bit će zatvoriti granicu… i osloboditi taoce 6. januara koji su nepravedno zatvoreni!” napisao je.

Četiri optužnice za krivična djela

Trump je već ranije govorio o svom hipotetskom prvom danu na dužnosti, obećavši tokom jednog nastupa u decembru da se neće ponašati kao diktator “osim prvog dana”.

Ovo nije prvi put da Trump svoje zatvorene pristalice naziva “taocima” ili sugerira da ih treba osloboditi.

U januaru je pozvao predsjednika Bidena da “oslobodi taoce iz 6. januara” tokom predizbornog skupa u Iowi.

Trump se suočava s četiri optužnice za krivična djela, uključujući jednu saveznu i jednu u Georgiji, koje proizlaze iz njegovih pokušaja da poništi izborne rezultate nakon što je izgubio od Bidena.

Trump je gotovo siguran da će biti republikanski predsjednički kandidat sada kada je njegova posljednja preostala suparnica Nikki Haley odustala od utrke nakon njegove uvjerljive pobjede na dosadašnjim stranačkim predizborima.

Trump tvrdi da je podrška koju uživa u republikanskoj bazi veća, a ne manja zbog njegovih brojnih problema s pravosuđem.

Izvor: Al Jazeera