SAD odobrio manji paket vojne pomoći Ukrajini

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da sredstva dolaze iz neočekivanih ušteda u ugovorima s Pentagonom.

Sjedinjene Američke Države poslat će novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 300 miliona dolara, saopćila je administracija predsjednika Joea Bidena (REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo) (Reuters)

Sjedinjene Američke Države poslat će novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 300 miliona dolara, saopćila je administracija predsjednika Joea Bidena, što je prvi takav potez u više mjeseci dok su dodatna sredstva za Kijev blokirana u Kongresu zbog republikanskih čelnika, javlja Hina.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da sredstva dolaze iz neočekivanih ušteda u ugovorima s Pentagonom te da će se koristiti za topničke granate i municiju za sisteme HIMARS.

“To nije ni blizu dovoljno da zadovolji potrebe Ukrajine na bojnom polju i neće spriječiti da Ukrajina ostane bez municije”, rekao je Sullivan, dodajući da bi municija mogla biti od pomoći samo nekoliko sedmica.

Biden podržava Ukrajinu

Predsjednik Joe Biden podržava Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022, dok njegov najizgledniji suparnik na predsjedničkim izborima u novembru, Donald Trump, ima više izolacionistički stav.

Zastupnički dom je pod pritiskom odobriti veliki paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Indo-Pacifik u vrijednosti od 95 milijardi dolara.

I dok je Senat dao zeleno svjetlo, predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson opire se da taj prijedlog zakona stavi na glasanje.

Izvor: Agencije