Prodaja fenjera u Rafahu: Ramazanska tradicija koja živi uprkos ratu

Fenjeri izloženi na ulicama Rafaha prepoznatljivi su po svojim žarkim bojama i raznolikom dizajnu, te odišu duhom radosti i slavlja zbog dolaska mjeseca ramazana.

Palestinski prodavač na inovativan način izlaže svoje fenjere u Rafahu kako bi privukao pažnju djece (Anadolija)

Uprkos izraelskom ratu koji se vodi u Pojasu Gaze, ulice grada Rafaha, u južnom dijelu Pojasa, i dalje svjedoče prodaji fenjera, u čast dolasku mjeseca ramazana.

Na jednom od malih štandova, Palestinac Muhammad Fayez (35) na inovativan način izlaže svoje fenjere na malom užetu kako bi privukao pažnju djece.

Fenjeri izloženi na ulicama Rafaha prepoznatljivi su po svojim žarkim bojama i raznolikom dizajnu, te odišu duhom radosti i slavlja zbog dolaska mjeseca ramazana.

Fenjeri, u svojim različitim formama, bojama i veličinama, u arapskoj i islamskoj kulturi, smatraju se sastavnim dijelom tradicije dočeka mjeseca ramazana.

Fenjeri pjevaju ramazanske pjesme

Djeca hrle da kupuju upaljene fenjere iz kojih se mogu čuti prepoznatljive ramazanske pjesme.

Ispred male tezge, tužni prizori koje je ostavio rat u Gazi pretvorili su se u slike radosti, dok stanovnici hrle da uživaju u gledanju fenjera i slušanju bubnjeva i ramazanskih pjesama.

U gradu Rafahu, u južnom Pojasu Gaze, djevojčica Nasma Badr (9), sretna drži mali fenjer koji je kupila, jer će njime ukrasiti svoj šator u koji je raseljena iz grada Gaze.

Na njenom licu oslikava se radost nakon što joj je majka kupila fenjer iz kojeg sviraju ramazanske pjesme te koji svijetli mješavinom crvene i žute boje.

Fenjeri su simbol ramazana

Fayez, elegantno uređujući svoju tezgu, kaže: “Vrijedno sam radio na prodaji fenjera. To je neizostavno sezonsko zanimanje svakog ramazana. Predstavlja sastavni dio naše tradicije.”

Dodao je: “Uprkos ratu, želimo da unesemo radost u srca djece tokom ramazana, a fenjer je simbol ovog svetog mjeseca.”

On nastavlja: “Rat je izazvao velike patnje. Nemamo ni hrane, ni vode. Raseljeni smo iz svojih domova i tugujemo zbog gubitka naših najmilijih, ali se i dalje nadamo da ćemo ljudima donijeti malo radosti.”

Istakao je da “u mjesecu ramazanu postoji potražnja za fenjerima, posebno od strane djece, uprkos teškim okolnostima proisteklim iz rata”.

Pojas Gaze sanja o ljubavi i miru

Palestinac se nada da će se rat završiti i da će se život vratiti u Pojas Gaze, da će zavladati mir i ljubav, te da će u potpunosti utišati zvukovi aviona i kontinuiranih izraelskih napada.

Fayez strahuje da će Izrael pokrenuti vojnu operaciju na grad Rafah, posebno usred tekućih prijetnji i neuspjeha napora da se postigne prekid vatre.

Nedavno je izraelski Ratni kabinet raspravljao o planu evakuacije Palestinaca iz Rafaha, a u pripremi za invaziju na ovaj grad, uprkos međunarodnim upozorenjima da bi takav korak mogao dovesti do velikih zločina nad stotinama hiljada raseljenih ljudi u njemu koji nemaju kud nakon što su, bježeći iz različitih dijelova Pojasa, bili primorani tu utočište potražiti. Pojas Gaze je pod teretom bijesnog rata koji je ušao u svoj šesti mjesec.

Kao rezultat rata i izraelskih ograničenja, stanovnici Gaze, posebno provincija Gaze i Sjevera, su na rubu gladi, a u svjetlu velike nestašice hrane, vode, lijekova i goriva, sa raseljenih oko dva miliona Palestinaca iz Pojasa, koji je već 17 godina pod opsadom Izraela.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze koji je rezultirao ubistvom i ranjavanjem desetina hiljada civila, većinom djece i žena, pored neviđene humanitarne katastrofe i masovnog uništavanja infrastrukture, što je dovelo do toga da je Tel Aviv izveden pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za “genocid”.

Izvor: Agencije