Politico: Vojna operacija u Rafahu nije neizbježna čak i ako je naredi Netanyahu

Prema četiri američka zvaničnika koje je list citirao, Biden razmatra nametanje uslova za vojnu pomoć Izraelu ukoliko ustraje u namjeri sa invazijom na Rafah.

Izraelsko oklopno vozilo u naselju u blizini Pojasa Gaze (Getty)

Američki list Politico citirao je izraelskog vojnog zvaničnika koji je rekao da zakazana vojna operacija u Rafahu, u južnom Pojasu Gaze ne može početi ovog trenutka, čak i ako bi je naredio premijer Benjamin Netanyahu.

Izraelski vojni zvaničnik je dodao da kopnena operacija u Rafahu nije neizbježna, jer još uvijek postoji potreba za evakuacijom civila i opremanjem vojnih snaga.

U istom kontekstu, Politico je citirajući američkog zvaničnika rekao da Tel Aviv nije podijelio s administracijom američkog predsjednika Joea Bidena vjerodostojan i provodiv plan za kopneni napad na Rafah.

Prema četiri američka zvaničnika koje je list citirao, Biden razmatra nametanje uslova za vojnu pomoć Izraelu ukoliko ustraje u namjeri sa invazijom na Rafah.

‘Crvena linija’

List je citirao neimenovane američke zvaničnike koji su rekli da Biden nije uveo nikakva ograničenja za slanje oružja Izraelu, ali bi to mogao staviti na dnevni red ako izraelska vojska pokrene kopneni napad na Rafah.

Zanimljivo je da je Biden u prethodnom intervjuu za MSNBC nagovijestio da izraelski kopneni napad na Rafah za njega predstavlja “crvenu liniju”, ali da on, i pored toga, neće ostaviti Izrael.

Nedavno je izraelski Ratni kabinet raspravljao o planu “evakuacije” Palestinaca iz Rafaha u pripremi za njegovu invaziju, uprkos međunarodnim upozorenjima da bi takav korak mogao dovesti do masakra nad stotinama hiljada raseljenih ljudi koji nemaju gdje drugo otići nakon što su bili primorani da pobjegnu u taj grad iz različitih područja Pojasa Gaze od rata koji tamo bjesni već šesti mjesec.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je do sada uzrokovao smrt i ranjavanje desetaka hiljada civila, većinom djece i žena, uz humanitarnu katastrofu bez presedana, te masovno uništenje infrastrukture, što ga je dovelo pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za “genocid”.

Izvor: Al Jazeera i agencije