Pao ruski vojni avion Il-76, nema preživjelih

Agencije navode kako je u letjelici bilo sedmero putnika i osam članova posade.

Transportni avion Iljušin Il-76 polijeće tokom vježbi na vojnom aerodromu u luci Taganrog na Azovskom moru 22. aprila 2021. (REUTERS/Stringer)

Vlasti Rusije saopćile su kako se jedan od vojnih teretnih aviona Iljušin Il-76, u kojem je bilo 15 osoba, u utorak srušio nedugo nakon polijetanja zbog požara u jednom od njegovih motora, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je kako se nesreća dogodila u regiji Ivanovo, dok su ruski portali objavili da, po preliminarnim podacima, nema preživjelih.

Agencije navode kako je u letjelici bilo sedmero putnika i osam članova posade.

Reuters navodi kako se na nepotvrđenim videosnimcima na ruskim društvenim mrežama vidi kako avion sa jednim zapaljenim motorom pada. Nakon toga vidi se kako se tamni stup dima diže u nebo dok nad njim kruži helikopter.

Bez žrtava na tlu

Ruska agencija TASS prenosi kako se avion Il-76 srušio oko 13 sati u Ivanovskoj oblasti, te kako je uzlijetao na rutinski let kada mu se zapalio jedan od motora. Kako je za ovu agenciju kazao očevidac, letjelica je pala kod sela Bogorodskoje.

Komisija ruskih zračno-svemirskih snaga otputovala je u Ivanovo kako bi ispitala incident, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije, navodi TASS.

Prema riječima očevidaca, pad Il-76 nije uzrokovao nikakvu štetu na zemlji, dok su lokalne vlasti kasnije potvrdile da nema štete ni u jednom od obližnjih naselja.

Ovo je drugi pad Il-76 od početka godine, 24. januara su ukrajinske oružane snage srušile avion u kojem su bile 74 osobe, navodi TASS.

Izvor: Agencije