Naoružani Rusi lojalni Ukrajini upali u Rusiju

Legija Sloboda Rusije i Sibirski bataljon objavili su na svojim Telegram stranicama da su pokrenuli napade na Rusiju iz Ukrajine.

Pripadnici Legije sloboda Rusije koji služeb pod ukrajinskom vojskom na položajima u blizini prive borbene linije, u regiji Donjeck, Ukrajina, 21. martga 2023. (REUTERS/Alex Babenko)

Najmanje dvije oružane grupe sa sjedištem u Ukrajini koje se izjašnjavaju kao Rusi protiv politike Kremlja pokrenule su u utorak upad preko zapadne granice Rusije, stoji na njihovim stranicama na društvenim mrežama.

Legija Sloboda Rusije i Sibirski bataljon objavili su na svojim Telegram stranicama da su pokrenuli napade na Rusiju iz Ukrajine.

“Preuzet ćemo našu zemlju od režima centimetar po centimetar”, objavila je Legija Slobode Rusije u svojoj objavi na Telegramu.

Reuters nije nezavisno provjerio tvrdnje, navodi Hina.

Ruski dužnosnici u utorak nisu bili dostupni za komentar o tvrdnjama.

Već su ranije ruski dužnosnici te grupe smatrali marionetama ukrajinske vojske i američke Centralne obavještajne agencije, za koje Moskva kaže da pokušavaju izazvati haos u Rusiji.

‘Rusi će živjeti slobodno’

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je za ukrajinski Kanal 24 da grupe izvode operaciju na ruskoj teritoriji nezavisno od ukrajinskih vlasti.

Jusov je izjavio da je u operaciji sudjelovala i treća grupa, Ruski dobrovoljački korpus.

Pretpostavlja se da se objava Legije odnosila na ruske izbore koji će se održati ovog vikenda.

“Ljudi će glasati za koga žele, a ne za koga moraju. Rusi će živjeti slobodno”, rekli su iz te grupe.

Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus ranije su preuzeli odgovornost za druge prekogranične napade na Rusiju iz Ukrajine.

 

Izvor: Agencije