Nacrt zakona o eutanaziji izaziva bijes u Francuskoj

Postoji velika polarizacija između ljekara i zdravstvenih institucija u Francuskoj zbog nacrta zakona o eutanaziji.

Prijedlog zakona, koji će 27. maja biti razmatran u Narodnoj skupštini, reguliše pitanje potpomognute smrti u slučaju neizlječive bolesti (Aurelien Morissard/Pool via REUTERS)

Francuska web-stranica Le Parisien objavila je da postoji velika polarizacija između ljekara i zdravstvenih institucija u Francuskoj zbog nacrta zakona o eutanaziji, a neke od njegovih istaknutih naslova otkrio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedeljak.

Prijedlog zakona, koji će 27. maja biti razmatran u Narodnoj skupštini (Parlamentu), reguliše pitanje „potpomognute smrti“ u slučaju neizlječive bolesti, koju potvrde neophodne medicinske analize.

Le Parisien je naveo da su zdravstvene institucije i osoblje koje je povezano sa pacijentima „na kraju života“ izrazili svoje ogorčenje i bijes zbog nacrta zakona, ističući da Macron usvaja neki novi sistem koji je daleko od potreba pacijenata, ignorira rad medicinskog osoblja te direktno negativno utiče na zdravstveni sistem.

Kako navodi Le Parisien, stručnjaci govore o odsustvu bilo kakvih naučnih studija o ovoj temi, kao i odsustvu bilo kakvog kontakta sa stručnjacima iz sektora, što čini nacrt zakona manjkavim u očima njegovih protivnika.

Podijeljena mišljenja

Na web-stranici stoji da pristalice zakona „potpomognute smrti“ tvrde da on ima podršku većine stručnjaka, ukazujući na istraživanje javnog mnijenja sprovedeno 2020. godine, u kojem se navodi da je 71 posto anketiranih doktora koji su podržali „eutanaziju ili potpomognuto samoubistvo“.

S druge strane, protivnici govore o istraživanju javnog mnijenja sprovedenom u septembru 2022. godine, koje je pokazalo da 85 posto radnika u odjelima za bolove apsolutno odbacuju ideju eutanazije. Smatraju da se „namjerna smrt“ ni na koji način ne može smatrati metodom liječenja.

U aprilu prošle godine Francuska nacionalna diskusiona grupa objavila je svoj izvještaj o „kraju života“, koji se sastoji od 150 stranica i 146 prijedloga, u kojem poziva lokalno zakonodavstvo da u specifičnim slučajevima omogući eutanaziju.

Macron je temu eutanazije prepustio nacionalnoj diskusiji u septembru 2022. Uključivala je doktore i stručnjake iz različitih oblasti, kao i mislioce. Održali su nekoliko sastanaka tokom više od četiri mjeseca kako bi razgovarali o ovom osjetljivom pitanju.

Izvor: Al Jazeera