Manevri Rusije, Irana i Kine u Omanskom zaljevu

Ratni brodovi tri države, kao i avijacija, učestvovat će u vojnim vježbama koje će biti održane u Omanskom zaljevu i Arapskom moru.

Ruska raketna krstarica Varyag tokom međunarodne pomorske vježbe Rusije, Kine i Irana Maritime Security Belt 2024. u Omanskom zaljevu [Ministarstvo odbrane/Handout via Reuters]

Rusija je saopćila kako je formacija njenih ratnih brodova doplovila do obala Irana gdje će učestvovati u vojnim vježbama sa tom državom i Kinom.

U zajedničkim vježbama pod nazivom “Pomorski pojas sigurnost – 2024” u Omanskom zaljevu i Arapskom moru učestvovat će ratni brodovi i avijacija, saopćilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

“Praktični dio vježbe odvijat će se u vodama Omanskog zaljeva”.

“Rusku grupaciju predvodi raketna krstarica Varjag iz njene Pacifičke flote”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova ove države.

Ministarstvo je saopćilo da će vježbe koje će trajati do petka, te uključivati ratne brodove i avijaciju, biti fokusirane na zaštitu “pomorske ekonomske aktivnosti”.

Kina šalje razarače

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je da je cilj vježbe “zajedničko održavanje regionalne pomorske sigurnosti”.

“Kina će poslati razarač sa navođenim projektilima Urumqi, fregatu sa navođenim projektilima Linyi i brod za snabdijevanje Dongpinghu”, dodalo je Ministarstvo.

Iranski državni mediji su u međuvremenu izvijestili da je cilj vježbe jačanje “sigurnosti međunarodne pomorske trgovine, borba protiv piratstva i pomorskog terorizma”, između ostalog.

Kao posmatrači vježbe će nadgledati predstavnici mornarica Pakistana, Kazahstana, Azerbejdžana, Omana, Indije i Južnoafričke Republike.

Ratne vježve poklapaju se sa pojačanim napetostima u regiji, pošto izraelski rat protiv Gaze traje već šesti mjesec, a jemenski pobunjenici Husi napadaju brodove u Crvenom moru.

Izvor: Agencije