Izraelski general: Hamas ima stratešku viziju, Tel Aviv gubi dragocjeno vrijeme

Hamasov vođa u Gazi Yahya Sinwar svjestan je međunarodnog pritiska na Izrael, kojem ponestaje vremena, kaže penzionisani general Israel Ziv.

Izraelska vojska nije organizirana tako da njene divizije budu u svakom dijelu Gaze, kaže penzionisani general Israel Ziv (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Bivši šef Direkcije za operacije u izraelskom Ministarstvu odbrane, penzionisani general Israel Ziv, rekao je da je Izrael potonuo u taktičkim borbenim razmišljanjima u Pojasu Gaze bez ikakve strateške vizije, za razliku od Islamskog pokreta otpora Hamas, koji tu viziju ima i koji je prešao iz faze direktnog sukoba u gerilski rat koji ide na štetu izraelske vojske.

U intervjuu za izraelski list Maariv, general Ziv (koji je, između ostalih visokih funkcija, bio i komandant Padobranske brigade i divizije Gaza tokom Druge intifade) rekao je da Hamas više ne traži pobjedu u direktnom sukobu, već trenutno vodi gerilski rat, dok je Izrael potonuo u taktičkim borbenim razmišljanjima, ponaša se kao da ima sve vrijeme i ne osjeća uticaj drugih faktora na vrijeme.

General Ziv je dodao da je Hamas, za razliku od izraelske vojske, modifikovao svoju metodu rata, promijenio strategiju i vodi složenu bitku generalno. Rekao je da je gerilski rat Hamasa (koji podrazumijeva taktike eksplozivnih zamki) postao sličan gerilskom ratu koji je Hezbollah vodio te da ovakav rat odgovara pokretu i nanosi gubitke Izraelu, jer njegova sadašnja vojska nije organizirana tako da njene divizije budu u svakom dijelu Gaze.

Bitka s vremenom

Na pitanje šta se dešava u glavi Yahye Sinwara, vođe Hamasa u Gazi, da insistira na odbacivanju sporazuma o zatvorenicima i ne pokazuje nikakvu fleksibilnost, penzionisani general Ziv smatra da Izrael gubi dragocjeno vrijeme te da je Sinwar svjestan međunarodnog pritiska na Izrael. “Zna da je njegova kreditna sposobnost narušena i da će američkom strpljenju uskoro doći kraj”.

Prema riječima generala Ziva, Sinwar ne mari za vanjske pritiske na njega, ako ih uopće ima. On želi okončati rat na način da se Izrael poražen povuče iz Pojasa Gaze. Ulaže napore u ostvarenje toga u trenutnoj humanitarnoj katastrofi i nastoji zapaliti regiju u mjesecu ramazanu, iskorištavajući izraelske greške ili provokacije koje dovode do „potpune eksplozije“ iz koje će izaći kao pobjednik.

Ziv je pozvao na prihvatanje američkog prijedloga kao jedinog načina da se promijeni trenutna situacija, a to je zamjena Hamasa Palestinskim nacionalno-oslobodilačkim pokretom (Fatah) u Pojasu Gaze, ali uz nametanje određenih uslova koji uključuju izraelsku kontrolu tamnošnje civilne vlasti (koja će, na kraju, dobiti međunarodni legitimitet) i humanitarne pomoći te zadržavanje vojske dok sve snage Hamasa ne budu raspuštene.

Rafah i Liban

Optužio je premijera Benjamina Netanyahua za nepopustljivost i insistiranje na isključivo taktičkom pristupu koji ne donosi nikakve strateške dobitke niti neku promjenu u ratu, već tjera Izrael da odugovlači bez jasnog cilja.

Kada je u pitanju Rafah, preporučio je izbjegavanje ulaska u njega bez neke koordinacije, posebno tokom ramazana, jer će „svaka greška na mjestu gdje je stotine hiljada izbjeglica dodatno naštetiti međunarodnom imidžu Izraela“, rekao je Ziv.

Što se tiče Libana, general Ziv je pozvao, ne samo na usmjeravanje napada protiv Hezbollaha na jugu, već i na iskorištavanje krhke situacije libanske vlade da izvrši pritisak na nju, uključujući prijetnje gađanjem infrastrukture.

On je rekao da, čak i ako Hezbollah taktički gubi bitku, on kontrolira svoj narativ da neće zaustaviti sukob prije prekida vatre u Gazi.

Izvor: Al Jazeera