Izrael bi se godinama mogao suočavati s oružanim otporom Hamasa

Američki obavještajci očekuju da će doći do velikih protesta za ostavku Netanyahua i formiranja drugačije, umjerenije vlade.

Među Izraelcima se produbljuje nepovjerenje u sposobnost vladavine izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kažu obavještajci (AP Photo/Nasser Shiyoukhi)

Američka obavještajna zajednica (IC) saopćila je da je Izrael i dalje odlučan uništiti Islamski pokret otpora Hamas, ali će se vjerovatno suočavati s oružanim otporom pokreta dugi niz godina.

U svom godišnjem izvještaju procjene međunarodnih prijetnji, koji više nije tajan, Obavještajna zajednica je ukazala na izazov koji sukob u Pojasu Gaze predstavlja za mnoge „ključne arapske partnere“, koji se suočavaju s javnim mnijenjem protiv Izraela i Sjedinjenih Država zbog ubijanja i razaranja u Pojasu.

Izvještaj je završen prošlog mjeseca, ali je izašao u javnost u ponedjeljak kada su obavještajni zvaničnici svjedočili pred Senatom.

Prema navodima The New York Timesa, obavještajnim zvaničnicima nisu postavljana pitanja o procjeni vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, već su pitanja u vezi s Izraelom i Gazom bila fokusirana na pregovore za oslobađanje talaca.

„Izrael će se vjerovatno suočiti sa stalnim oružanim otporom Hamasa u godinama koje dolaze, a vojska će se boriti da neutralizira Hamasovu podzemnu infrastrukturu, koja im omogućava da se sakriju, povrate moć i iznenade izraelske snage”, navedeno je u procjeni.

Sve veći pritisak na Izrael

Spominje se i da izraelska javnost „u velikoj mjeri“ podržava eliminaciju Islamskog pokreta otpora.

Napad predvođen Hamasom 7. oktobra (Potop al-Aksa) i rat u Gazi, prema izvještaju, „doveli su do povećanih tenzija u cijeloj regiji, jer iranski zastupnici i njegovi partneri pokreću antiameričke i antiizraelske napade, bilo da podrže Hamas ili izvrše pritisak na Sjedinjene Države”.

U izvještaju se upozorava da će se Izrael suočiti sa sve većim međunarodnim pritiskom zbog „pogoršanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze“.

Procjena Obavještajne zajednice SAD-a je da se među Izraelcima produbljuje nepovjerenje u sposobnost za vladavinu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Očekuje se da će doći do velikih protesta za njegovu ostavku i formiranja drugačije, umjerenije vlade.

Obavještajna zajednica SAD-a je sindikat koji uključuje osamnaest vladinih federalnih agencija koje rade odvojeno na obavljanju obavještajnih aktivnosti za podršku vanjske politike i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. Osnovao ju je američki predsjednik Ronald Reagan 4. decembra 1981. godine.

Izvor: Al Jazeera