Italija i Ujedinjeni narodi pokreću inicijativu ‘Hrana za Gazu’

Isporuka pomoći trebala bi se odvijati preko humanitarnog koridora sa Kipra, koji je udaljen oko 370 kilometara od Gaze.

Pokušavamo pomoći Palestincima, pomoć koja se spušta iz zraka u Gazu nije dovoljna, rekao je Tajani (REUTERS/Remo Casilli)

U ponedjeljak, Italija i neke organizacije pri Ujedinjenim narodima pokrenuli su inicijativu „Hrana za Gazu“ s ciljem bolje koordinacije humanitarne pomoći za Pojas, koji je od 7. oktobra prošle godine pod izraelskom agresijom, koja je uzrokovala smrt više od 31.000 osoba, pored raseljavanja i izgladnjavanja stanovništva.

Kako bi koordinirao inicijativu „Hrana za Gazu“, potpredsjednik Vlade Italije i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani sastao se u Rimu s Qu Dongyuom, generalnim direktorom Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), zatim sa Cindy McCain, izvršnom direktoricom Svjetskog programa za hranu (WFP) te sa Javierom Castellanosom, zamjenikom generalnog sekretara Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Tajani je nakon sastanka četvorke rekao da je cilj „pokrenuti inicijativu koja će nam omogućiti da učinimo više kako bismo odgovorili na tragičnu humanitarnu situaciju u Gazi“. Također je rekao da su odlučili osnovati neki ured za tehničku koordinaciju koji će biti otvoren za sve one koji žele dati svoj doprinos.

Nagovijestio je da će preko arapskih zemalja o svojim inicijativama obavijestiti zemlje G7 kao i članice Evropske unije te Izrael, Palestinu i Hamas.

O spuštanju pomoći iz zraka u Gazu, Tajani je rekao: „Veoma je veliki broj civilnih žrtava. Pokušavamo pomoći Palestincima. Pomoć koja se spušta iz zraka u Gazu nije dovoljna”.

On je objasnio da bi isporuka ove pomoći trebala da se odvija preko humanitarnog koridora sa Kipra, koji je udaljen oko 370 kilometara od Gaze, a čije se uspostavljanje očekuje od Evropske unije i SAD-a.

‘Gladni više ne mogu čekati’

„Potrebno je povećati ulazak kamiona preko prelaza Rafah. Sada kroz njega prolazi nekoliko desetaka kamiona, što naravno nije dovoljno“, rekao je Tajani.

Generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Qu Dongyu izrazio je zahvalnost italijanskom ministru na ovoj inicijativi za osiguravanje hrane Gazi.

„Moramo učiniti sve što možemo da pomognemo civilima Gaze, koji pate, ali se pripremaju za ramazan”, rekao je i spomenuo da se djeca u Gazi posebno suočavaju s ozbiljnim poteškoćama da dođu do hrane i vode.

U ovom kontekstu, direktorica Svjetskog programa za hranu upozorila je da ističe vrijeme za izbjegavanje gladi u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

“Vrijeme ističe. Gladni ljudi u Gazi više ne mogu čekati”, izjavila je McCain.

Učesnici sastanka pozvali su Izrael da ponovo otvori kopnene prelaze koji vode do Pojasa Gaze i dozvoli slanje većih količina humanitarne pomoći.

„U Gazu dnevno treba da uđe 300 kamiona sa hranom“, rekla je McCain.

Izvor: Agencije