Zapad zabrinut da bi iranski nuklearni program mogao dovesti do razvoja oružja

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je priznao da je ta agencija izgubila ‘kontinuitet saznanja’ o iranskom obogaćivanju uranija.

Iran obogaćuje uranij na visokom nivou od 60 posto, a 90 posto se smatra nuklearnim oružjem (Leonhard Foeger / Reuters)

Evropske i američke diplomate su zabrinute da bi iranski nuklearni program, kojeg Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne može u potpunosti da nadgleda, mogao dovesti do razvoja nuklearnog oružja, čemu bi mogla da doprinese i destabilizacija regije izazvana sukobom u Pojasu Gaze, piše The Guardian.

List navodi da to što IAEA ne može da nadgleda iranski nuklearni program već pet godina i sukob u Gazi idu na ruku iranskim političarima koji podržavaju razvoj nuklearnog oružja, prenosi Tanjug.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ponovio je posljednjih dana da njegova zemlja za sada sprovodi civilni nuklearni program, ali su SAD i evropski partneri na prošlosedmičnom sastanku upravnog odbora IAEA iznijeli ozbiljna upozorenja o prijetnji koju predstavlja nedostatak saradnje Irana sa međunarodnom zajednicom povodom njegovog nuklearnog programa.

Zapadne zemlje na tom sastanku nisu usvojile nove rezolucije kojima bi osudile Teheran, uglavnom zbog nastojanja da se izbjegne potencijalna eskalacija dok Zapad pokušava da obuzda posljedice tekućeg rata u Pojasu Gaze.

‘Opasna’ situacija

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi čak je priznao da je ta agencija izgubila “kontinuitet saznanja” o iranskom obogaćivanju uranija.

Ruski predstavnik u IAEA Mihail Uljanov također je upozorio da je situacija “puna opasnosti i da postoji rizik da izmakne kontroli”, iako je za to najviše okrivio SAD koji je napustio nuklearni sporazum sklopljen sa Iranom.

Upozorenja su uslijedila nakon što su iranski političari, koji su se protivili sporazumu iz 2015. godine koji ograničava nuklearni program Teherana, postigli uspjeh na parlamentarnim izborima prošlog vikenda.

Obogaćivanje uranija na visokom nivou

Iran obogaćuje uranij na visokom nivou od 60 posto, a 90 posto se smatra nuklearnim oružjem, piše The Guardian i navodi da su posljednjih mjeseci visoke iranske ličnosti dovele u pitanje posvećenost Teherana isključivo civilnom nuklearnom programu.

Važenje nuklearnog sporazuma iz 2015. ističe u oktobru naredne godine, kada je moguće da na mjestu predsjednika SAD-a opet bude Donald Trump što bi, prema ocjeni britanskog lista, moglo dovesti do toga da se nuklearno pitanje ukloni sa dnevnog reda Vijeća sigurnosti UN-a.

List ukazuje da je komandant američke Centralne komande, general Michael Kurilla u četvrtak upozorio komitet američkih oružanih snaga da će Iran, ako postane nuklearna sila, “zauvijek promijeniti Bliski istok”.

Izvor: Agencije