Ruski zastupnici žele poništiti sovjetsku odluku o davanju Krima Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin je osudio predaju Krima 1954, kada je na vlasti bio Nikita Hruščov, nazvavši je kršenjem tadašnjih zakona.

Nacrt zakona, koji su predložili zastupnici iz oba doma ruskog parlamenta, opisuje odluku iz 1954. godine kao proizvoljnu i nezakonitu (Maxim Shipenkov / EPA-EFE)

Ruski zastupnici su Dumi, donjem domu parlamenta, podnijeli prijedlog zakona o poništenju sovjetske odluke iz 1954. godine kojom je poluotok Krim, tada u sastavu Rusije, predan Ukrajini.

Svrha poteza je vjerovatno stvoriti pravnu osnovu kako bi Rusija mogla tvrditi da Krim, crnomorski poluotok koji je anektirala od Kijeva 2014, zapravo nikada nije ni bio dio Ukrajine, prenosi Hina navode Reutersa.

Nacrt zakona, koji su predložili zastupnici iz oba doma ruskog parlamenta, opisuje odluku iz 1954. godine kao proizvoljnu i nezakonitu jer nije održan referendum, a sovjetske vlasti nisu imale pravo, bez njenog pristanka, dodjeljivati teritorij jedne konstitutivne republike drugoj.

Nije objavljeno kada će zastupnici u parlamentu raspravljati o prijedlogu zakona.

Putin osudio predaju Krima

Ruski predsjednik Vladimir Putin je osudio predaju Krima 1954, kada je na vlasti bio Nikita Hruščov, nazvavši je kršenjem tadašnjih zakona.

Stanovnici Krima su, kao i ostatak Ukrajine, većinski glasali za nezavisnost na referendumu u vrijeme raspada Sovjetskog saveza, a Rusija i Ukrajina su nakon toga međusobno priznale granice.

Moskva je 2014. godine preuzela vojnu kontrolu nad Krimom i anektirala ga referendumom koji Ukrajina i zapadne vlade smatraju nezakonitim.

Izvor: Agencije