Orban o planu Trumpa za kraj rata u Ukrajini: Neće im dati ni penija

Mađarski premijer, koji je imao privatni sastanak u SAD-u sa Trumpom, rekao je da bivši američki predsjednik ima ‘prilično detaljne planove’ o tome kako okončati ruski rat protiv Ukrajine.

'Donald Trump neće dati ni peni u ukrajinsko-ruski rat i stoga će se rat završiti', poručio je mađarski premijer Viktor Orban (Zoltan Fischer / EPA-EFE)

Govoreći u intervjuu za državnu televiziju M1 kasno 10. marta, Orban, čija je vlada odbila poslati oružje Kijevu dok je nastavila održavati veze s Moskvom, rekao je nakon sastanka s Trumpom da je “očigledno da Ukrajina sama ne može izdržati na nogama”, prenosi Reuters.

Putovanje Orbana je uslijedilo u trenutku kada republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa blokiraju paket pomoći vrijedan 60 milijardi dolara, dok insistiraju na provođenju graničnih sigurnosnih mjera u zamjenu za podršku za slanje novca u Kijev.

Američki Senat već je odobrio paket, od kojeg se veći dio odnosi na to da Ukrajina kupuje američko oružje i vojnu opremu. Američki predsjednik Joe Biden, demokrat koji je vjerovatni kandidat stranke za predsjedničke izbore u novembru, podržao je paket pomoći, ali Trump je kritizirao paket pomoći.

“On neće dati ni peni za ukrajinsko-ruski rat i stoga će se rat završiti”, poručio je Orban govoreći o Trumpu, koji je blizu da postane kandidat Republikanske stranke na izborima.

“Ako Amerikanci ne daju novac i oružje, a i Evropljani, onda će ovaj rat biti gotov. A ako Amerikanci ne daju novac, Evropljani nisu u stanju sami finansirati ovaj rat i onda će rat završiti,” dodao je premijer.

Biden kritizirao Trumpa

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je u petak republikanskog suparnika Donalda Trumpa zbog sastanka s Viktorom Orbanom, rekavši da mađarski premijer nastoji uspostaviti diktaturu, podsjetila je Hina.

Viktor Orban objavio je da se sastao u petak sa svojim ‘dobrim prijateljem’ Donaldom Trumpom na Floridi. Mađarski premijer jedan je od rijetkih čelnika u Evropi koji je poželio pobjedu republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima u novembru protiv demokrata Bidena.

“Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu?”, upitao je Joe Biden pristalicama tokom predizbornog skupa.

“Orban iz Mađarske, koji je otvoreno rekao da ne misli da demokratija funkcionira i da želi diktaturu”, poručio je Biden.

“Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne u kojoj je slabimo”, rekao je ranije 81-godišnji demokrat za kojeg je ta tema jedna od glavnih u kampanji protiv Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije