Općina Gaza: Dnevni udio vode po glavi stanovnika samo dva litra

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je do ponedjeljka rezultirao smrću 31.122 Palestinca i 72.760 ranjenih, većinom djece i žena.

Udio vode po glavi stanovnika u gradu Gazi smanjen je sa 90 litara na samo dva litra dnevno (AFP)

Gradska općina Gaze u ponedjeljak je upozorila da je kriza gladi sve veća i da uzima živote brojnih Palestinaca, ističući da se udio vode po osobi smanjio na dva litra dnevno umjesto 90 litara prije izraelske agresije na Pojas, što će usložiti patnje Palestinaca dolaskom mjeseca ramazana.

U izjavi za Anadoliju, općinski glasnogovornik Hosni Muhanna upozorio je na strah od još više smrtnih slučajeva kao posljedicu gladi i žeđi u sjevernoj Gazi, ako se nastavi pogoršavati humanitarna situacija u Pojasu.

Muhanna je također istakao da ova tragična situacija povećava patnju stanovništva, ističući da hrana i humanitarna pomoć koje stižu u regiju nisu dovoljne da zadovolje njihove potrebe. Dodao je da je udio vode po glavi stanovnika u gradu Gazi smanjen na samo dva litra dnevno, dok je on prije izraelske agresije na Pojas iznosio 90 litara.

Ozbiljna nestašica

Palestinski zvaničnik ovaj ozbiljan nedostatak pripisuje pričinjenoj šteti na vodovodnim objektima i mrežama kao rezultat nasilnog izraelskog bombardovanja infrastrukture i općinskih objekata.

Muhanna je rekao da je izraelska vojska uništila 40 bunara za vodu, devet rezervoara, 42.000 linearnih metara vodovodne mreže i 500 ventila različitih prečnika, pored nedostatka goriva neophodnog za rad preostalih bunara.

Istakao je da općina Gaza nije dobila nikakve količine goriva od početka novembra prošle godine, naglašavajući neophodnost snabdijevanja općina potrebnim gorivom za pružanje osnovnih usluga kao što su ispumpavanje vode, rad kanalizacionih objekata, skupljanje otpada i čišćenje ulica zatrpanih ruševinama porušenih objekata za kretanje spasilačkih timova i vozila hitne pomoći.

Objasnio je da su zdravstveni i ekološki uslovi u Gazi katastrofalni zbog nagomilavanja 70.000 tona otpada na ulicama i u kvartovima grada, posebno u blizini medicinskog kompleksa Al-Shifa, u zapadnom dijelu grada.

Istakao je i da je izraelska vojska samo u gradu Gazi uništila milion kvadratnih metara putne mreže, što je dovelo do toga da je većina asfaltiranih ulica izrovljena i time postala neprikladna za vozila zbog brojnih i velikih udubina na njima.

Dodaje da su ovim razaranjem zahvaćene sve komponente puta, uključujući elektromrežu, rasvjetu, saobraćajnu signalizaciju, stubove, vodovode, trotoare, ulična ostrva i trgove.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je do ponedjeljka rezultirao smrću 31.122 Palestinca i 72.760 ranjenih, većinom djece i žena.

Agresija je također izazvala masovno uništavanje infrastrukture, izazivajući “humanitarnu katastrofu bez presedana”, prema palestinskim i međunarodnim izvještajima.

Izvor: Al Jazeera