Netanyahu prijeti Rafahom i odgovara na Bidenove kritike

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da će Izrael ‘uskoro okončava posljednju fazu rata’ i da borbe neće trajati više od dva mjeseca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, u Tel Avivu, 12. oktobra 2023. (Jacquelyn Martin/Pool preko Reutersa)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da namjerava nastaviti sa svojim planovima za invaziju na Rafah na jugu Pojasa Gaze, prkoseći američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je upozorio da bi takav napad bio „crvena linija“.

Netanyahu je za američku novinsku web stranicu Politico rekao je da je „za njega crvena linija neponavljanje napada od 7. oktobra“, odnosno, operacije Potop al-Aksa koju je izveo palestinski otpor, nanoseći Izraelu velike gubitke.

Netanyahu je dodao da Izrael „uskoro okončava posljednju fazu rata“ i da borbe neće trajati više od dva mjeseca, „možda 4 ili 6 sedmica“, kako tvrdi.

Nastavio je rekavši da ne vidi nikakav pomak u pregovorima s Islamskim pokretom otpora Hamas i ponovo rekao da neće biti primirja bez puštanja talaca.

Netanyahu je potvrdio svoj stav o odbijanju uspostavljanja palestinske države, a također je rekao da ogromna većina Izraelaca nakon 7. oktobra ne želi tu državu, što je stav koji Izrael suočava sa većinom zemalja svijeta, koje su nakon izraelskog rata u Gazi intenzivirale svoje pozive za postizanje rješenja o dvije države.

Izraelski premijer je obećao da će vratiti svoje građane u njihove domove na sjeveru „ili vojnim ili diplomatskim putem“.

Netanyahu je ustvrdio da je isporuka pomoći u Gazu morskim putem bila njegova ideja, negirajući prisustvo gladi u Pojasu, uprkos smrti više od 25 stanovnika Pojasa zbog gladi i neuhranjenosti.

Odgovori Bidenu

Netanyahu se, također, direktno osvrnuo na kritike Bidena, koji je – u intervjuu za MSNBC u subotu navečer – rekao da izraelski premijer „čini više štete Izraelu nego koristi“ zbog načina na koji upravlja ratom u Gazi.

Netanyahu je odgovorio rekavši da „ne zna tačno na šta predsjednik misli“ i dodao: „Ako misli da vodim neku specijalnu politiku protiv želje većine Izraelaca i da to šteti interesima Izraela, onda po obje tačke on nije u pravu.“

Američki predsjednik je ranije izjavio da Netanyahu nanosi štetu Izraelu time što ne ulaže više napora da izbjegne ubijanje palestinskih civila u Gazi i proširivanje jaza između dvije strane.

Izvor: Agencije