Klimatske promjene prijete masovnom smrću i ogromnim troškovima u Evropi

Evropa nije spremna za opasnosti klimatskih promjena, upozorava agencija EU-a u novom izvještaju.

U izvještaju je utvrđeno da sve veća suša i vrućina ne samo da ugrožavaju proizvodnju usjeva u južnoj Evropi, već i zemlje srednje Evrope (Thanassis Stavrakis/AP)

Evropa hitno treba jače mjere da bi odgovorila na rizike koje nose klimatske promjene, upozorava se u novom izvještaju.

Opasnosti klimatskih promjena rastu, a Evropska unija nije se spremna nositi sa ekstremnim vrućinama, šumskim požarima i još gorim poplavama, upozorila je Evropska agencija za okolinu (EEA) agencija u ponedjeljak.

Opasnosti klimatskih prijetnji “rastu brže od naše društvene spremnosti”, rekla je direktorica EEA Leena Yla-Mononen u vrijeme objave novog izvještaja agencije, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

„Stotie hiljada ljudi će umrijeti od toplotnih valova, a ekonomski gubici od priobalnih poplava mogli bi dostići hiljadu milijardi eura godišnje“, stoji u izvještaju.

Prva procjena klimatskih rizika EEA-e pokazala je da su mnoga područja, od javne infrastrukture i finansija do zdravlja i okoline, u opasnosti, a neka su u većoj nego što se mislilo.

U izvještaju je utvrđeno da sve veća suša i vrućina ne samo da ugrožavaju proizvodnju usjeva u južnoj Evropi, već i zemlje srednje Evrope.

Ekstremne vrućine uzrokuju preuranjene smrti

Rastuća vrućina također predstavlja prijetnju prenosu energije jer toplina utječe na dalekovode, a suše utječu na proizvodnju energije u sistemima nuklearnih elektrana. Poplave bi također mogle uticati na sisteme proizvodnje energije u južnoj Evropi.

Ekstremne vrućine također su povezane s preuranjenom smrti jer je veliki dio stanovništva izložen toplinskom stresu, osobito na jugu EU-a. Sada je toliko vruće u južnoj Evropi da komarci mogu prenijeti nekadašnje tropske bolesti.

Upozorenje dolazi u trenutku kada Evropska komisija u utorak treba objaviti strategiju za jačanje sposobnosti bloka da se prilagodi klimatskim promjenama.

“Ako se sada ne preduzmu odlučne mjere, većina klimatskih rizika identificiranih u izvještaju mogla bi dostići kritične ili katastrofalne nivoe do kraja ovog stoljeća”, navodi se u analizi, u kojoj se poziva EU da integrira klimatske rizike u budžete i politike u svim sektorima.

Ti rizici vjerovatno se neće smanjiti čak i ako svijet ispuni cilj Pariskog sporazuma iz 2015. o održavanju prosječnih temperatura ne više od 1,5 stepeni Celzija iznad predindustrijskih, zabilježili su istraživači koji su analizirali pet sektora, od poslovnog do zdravstvenog.

Izvor: Al Jazeera i agencije