Kakav je plan Washingtona o uspostavi plutajuće luke kod Gaze

Na izgradnji luke će raditi skoro hiljadu američkih vojnika, a izgradnja će trajati oko 60 dana.

Tačna lokacija luke nije utvrđena, ali prema nekim procjenama bit će udaljena oko 600 metara od obale Gaze (EPA-EFE/US CENTRAL COMMAND)

Sjedinjene Američke Države su ponovo naglasile da uspostavljaju pomorski koridor kao jednu od alternativa za dostavu humanitarne pomoći Pojasu Gaze, posebno zbog toga što je okupatorska vojska uništila jedinu luku u Gazi, a mehanizmi za slanje pomoći zračnim putem su neefikasni, dok je ulazak kopnenim putem otežan.

Sa otoka Kipar kretat će brodovi sa humanitarnom pomoći, koje će Izrael detaljno pregledati i odlučiti šta je dozvoljeno poslati u Pojas, navodi se u izvještaju novinara Salama Khadera, koji prenosi Al Jazeera.

Brodovi će potom ići do plutajuće luke, koju je Washington obećao izgraditi, a Izrael zaštititi, a koja se sastoji od jedne platforme u Sredozemnom moru. Na njenoj izgradnji će raditi skoro hiljadu američkih vojnika, a izgradnja će trajati oko šezdeset dana.

Tačna lokacija luke nije utvrđena, ali prema nekim procjenama bit će udaljena oko 600 metara od obale Gaze, kako bi teretni brodovi mogli da joj priđu, a da sigurnost plovidbe ne bude ugrožena.

Nakon što brodovi stignu, teret će biti istovaren u luci, iz koje će se prevoziti do lokacija u Pojasu, dok je Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo da će luka biti povezana sa određenom tačkom na obali preko dva mosta dužine oko 550 metara.

Izazovi pred planom

Detalji plana luke su još uvijek nepotpuni, jer se suočava s tri izazova. Prvi je utvrđivanje sigurnih mjesta na obali, koja neće biti na meti okupatorskih snaga, odakle će se pomoć distribuirati ka sjeveru, centru i jugu Pojasa.

Drugi izazov je osiguravanje sigurnosti šlepera pomoći, posebno pri ulazu u područja koja Izrael klasificira kao područja sukoba, znajući da su okupatorske snage ranije gađale šlepere UN-a sa humanitarnom pomoći, čiji su putevi ulaska bili koordinirani s okupatorskim snagama, prema navodima UN-ovih zvaničnika.

Treći izazov je u određivanju odgovornih za distribuciju pomoći, jer Sjedinjene Američke Države govore o nekoliko scenarija, od privatnih sigurnosnih kompanija, do palestinskih biznismena ili kompanija.

Prije nekoliko dana, američki predsjednik Joe Biden najavio je – tokom svog obraćanja o stanju nacije – da će poslati američku vojsku na hitnu misiju uspostavljanja privremene pomorske luke u Sredozemnom moru na obali Gaze, koja će moći primiti velike brodove sa hranom, lijekovima, vodom i privremenim skloništima. Naglasio je da neće biti američkih snaga na terenu te je poručio da će ova luka omogućiti ogromno povećanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Izvor: Al Jazeera