Indija provodi ‘antimuslimanski’ zakon o državljanstvu nekoliko sedmica prije izbora

Modijeva vlada objavljuje pravila za provedbu kontroverznog zakona, sedmicama prije nego što on krene po treći mandat na izborima koji bi trebali biti održani u maju.

Demonstranti drže transparente protiv indijskog zakona o državljanstvu u New Delhiju (Sajjad Hussain/AFP)

Indijska vlada objavila je izmjene i dopune za Zakon o državljanstvu (CAA), sedmicama prije nego što će premijer Narendra Modi pokušati osvojiti rijetki treći mandat za svoju hinduističku nacionalističku vladu.

Kontroverzni zakon koji je 2019. usvojila vlada premijera Modija omogućio je indijsko državljanstvo nemuslimanskim izbjeglicama iz susjednih zemalja.

Proglašeno je da su Hindusi, Parsi, Siki, Budisti, Jainisti i kršćani koji su pobjegli u većinski hinduističku Indiju iz pretežno muslimanskog Afganistana, Bangladeša i Pakistana prije 31. decembra 2014. godine ispunili uslove za državljanstvo.

Zakon su razne grupe za ljudska prava proglasile “antimuslimanskim”, navodeći da je zajednica isključena iz njegovog usvajanja, postavljajući pitanja o sekularnom karakteru najveće demokratije na svijetu.

Masovni protesti

Modijeva vlada nije donijela pravila za zakon nakon nacionalnih protesta zbog njegovog usvajanja u decembru 2019. godine. U glavnom gradu New Delhiju izbili su nemiri tokom protesta u kojima je desetine ljudi, uglavnom muslimana, ubijeno, a stotine povrijeđeno tokom nereda.

“Modijeva vlada najavljuje provođenje Zakona o izmjeni državljanstva”, rekao je glasnogovornik vlade, javlja Reuters.

“To je bio integralni dio izborne platforme BJP-a iz 2019. godine. Ovo će otvoriti put progonjenima da nađu državljanstvo u Indiji”, rekao je, aludirajući na vladajuću Bharatiya Janata partiju.

Muslimanske grupe kažu da zakon, kombinovan sa predloženim Nacionalnim registrom građana (NRC), može diskriminisati 200 miliona muslimana u Indiji, treću najveću muslimansku populaciju na svijetu. Boje se da bi vlada mogla da ukine državljanstvo muslimanima bez dokumenata u nekim pograničnim državama.

Vlada negira optužbe da je antimuslimanska i branila je zakon, tvrdeći da je potreban da bi se pomoglo manjinama koje se suočavaju sa progonom u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Tvrdi da je zakon namijenjen dodjeli državljanstva, a ne njegovom oduzimanju bilo kome, i nazvala je ranije proteste politički motivisanim.

Izvor: Al Jazeera