Haaretz: Neviđen zračni i pomorski most za snabdijevanje Izraela američkim oružjem

Američki mediji objavili su da je Izrael snabdjeven oružjem i municijom u 100 tajnih operacija od početka rata.

SAD je tajnim putem snabdijevao oružjem izraelske vojnike (Amir Cohen/Reuters)

Izraelski list Haaretz je u nedjelju pisao o zračnom i pomorskom mostu koji još nije viđen u historiji Izraela za snabdijevanje američkim oružjem kao podrška njegovim vojnim operacijama u Pojasu Gaze.

List navodi da operacija vojnog snabdijevanja ovim mostom, pet mjeseci nakon početka rata, podrazumijeva najmanje stotinu letova iz američkih baza širom svijeta te stotine letova zračnih i pomorskih kompanija.

Podaci sa web-stranica za praćenje letova – na koje se oslanjao izraelski list – pokazali su da je od početka rata u Izrael stiglo 140 vojnih transportnih aviona. Među njima je bilo oko sedamdeset aviona C-17 američkog ratnog zrakoplovstva, od kojih je većina sletjela u bazu Nevatim u pustinji Negev. Tu je i dodatno oružje i municija koja je stigla na 150 teretnih brodova.

Jučer su američki mediji objavili da je Izrael snabdjeven oružjem i municijom u sto tajnih operacija od početka rata. Među tim oružjem su deseci tona granata od 155 mm, deseci hiljada vođenih bombi, raketa Hellfire i dronova.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odlučila je da ne obavijesti Kongres o tome jer je cijena komada bila relativno niska, što ju je izuzimalo iz procedure, prema riječima zakonodavaca, ali tajni poslovi su samo mali dio podrške Izraelu od početka rata.

Učestalost američkih kargo letova bila je vrlo velika u prva tri mjeseca prije, a zatim je opala u posljednja dva mjeseca.

Prema Haaretzu, snabdijevanje nije bilo ograničeno na američke avione, jer su značajnu aktivnost zabilježili i transportni avioni izraelskog ratnog zrakoplovstva u i iz američkih baza u SAD-u i drugim zemljama, pored trideset letova izraelske kompanije za aviotransport koji su se kretali između američkih baza Nevatim i Dover. Izraelsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je učestvovalo u transportu oružja i municije te da transport nije umanjen u protekla dva mjeseca.

Strane kompanije

Na osnovu podataka javno dostupnih izvora, list Haaretz se, također, osvrnuo na trideset letova stranih kompanija, koje je angažovao američki zračni transport, a koji idu iz Sjedinjenih Država, Italije i Grčke, ali su ti letovi gotovo potpuno prekinuti u posljednja dva mjeseca.

Izvori dostupni javnosti također prikazuju jedanaest teretnih aviona koji pripadaju nacionalnim kompanijama za zračni transport i izraelskoj aviokompaniji CAL a koji su poletjeli iz tri američke baze na otoku Guam u Tihom okeanu i Južnoj Koreji, te sedamdeset drugih letova nacionalnih kompanija za zračni saobraćaj i dvadeset letova azerbejdžanske kompanije Silkway, od kojih su neki bili teretni avioni koje je očigledno angažovalo izraelsko Ministarstvo odbrane, navodi Haaretz.

Ovi avioni su prevozili teške terete, posebno iz New Yorka, Hong Konga i belgijskog Liježa, gde su sindikati aerodromskih radnika na početku rata rekli da američko oružje prolazi kroz aerodrom i tražili da ne učestvuju u njegovom utovaru i istovaru.

Izraelska aviokompanija CAL također je koristila svoju evropsku flotu za stotine letova iz Belgije i Hong Konga, ali nije poznato da li je to bilo direktno povezano sa ratom ili da se nadoknadi smanjenje tereta putničkih aviona nakon značajnog smanjenja komercijalnih letova ka Izraelu.

Izvor: Agencije