Al-Kaida na Arapskom poluotoku objavila smrt vođe Khalida Batarfija

Oružana grupa navela je da Saad bin Atef al-Awlaki preuzima dužnost novog vođe nakon Batarfijeve smrti.

Khalid Batarfi bio jedan od 150 zatvorenih članova AQAP-a koji su oslobođeni kada je grupa zauzela jemenski lučki grad Mukalla 2015, gdje je bio zatvoren (Ho/Al-Malahem Media/AFP)

Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP) objavila je smrt svog vođe Khalida Batarfija i imenovala nasljednika, prema obavještajnoj službi koja nadzire mreže oružanih grupa širom svijeta.

SITE Intelligence Group objavila je da AQAP ne navodi uzrok Batarfijeve smrti. Rečeno je da će Saad bin Atef al-Awlaki preuzeti dužnost novog vođe.

“Bog mu je uzeo dušu dok je on strpljivo tražio svoju nagradu i ostao čvrst, emigrirao, upravljao garnizonom i vodio džihad”, citira SITE veterana AQAP-a o Batarfiju u gotovo 15-minutnom videu.

Snimka prikazuje Batarfija umotanog u bijeli pogrebni pokrov i crno-bijelu zastavu Al-Kaide.

Rođen u Saudijskoj Arabiji, i vjeruje se da je bio u svojim 40-ima, Batarfi je imenovan čelnikom AQAP-a početkom 2020. nakon što je njegov prethodnik, Qassim al-Rimi, ubijen američkim dronom u, kako je tadašnji predsjednik Donald Trump rekao, protuterorističkoj operaciji u Jemenu.

Batarfi je bio jedan od 150 zatvorenih članova AQAP-a koji su oslobođeni kada je grupa zauzela jemenski lučki grad Mukalla 2015., gdje je bio zatvoren.

SITE je naveo da se novi vođa, al-Awlaki, posljednji put pojavio u videu objavljenom u februaru 2023, u kojem je pozvao pripadnike sunitskih plemena u jemenskim pokrajinama Abyan i Shabwa da se “odupru namjerama Ujedinjenih Arapskih Emirata i separatističkog Južnog prelaznog vijeća da se pridruže njihovoj borbi protiv AQAP-a”.

Najopasniji ogranak Al-Kaide

SAD je raspisao nagradu od šest miliona dolara za al-Awlakija, rekavši da je “javno pozivao na napade na Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike”.

Rat u Jemenu izbio je krajem 2014. kada su Husi pobunjenici, u savezu sa snagama lojalnim bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Rat je eskalirao u martu 2015. kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i UAE-om intervenirala protiv pobunjenika u pokušaju da vrati međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

AQAP sa sjedištem u Jemenu, kao i druge naoružane grupe i borci, iskoristili su haos rata između provladinih snaga i Husa kako bi proširili svoj utjecaj.

Dok analitičari kažu da je grupa oslabila posljednjih godina, SAD je AQAP dugo smatrao najopasnijim ogrankom Al-Kaide koji još uvijek djeluje nakon ubistva osnivača Osame bin Ladena.

“Iako je u padu, AQAP ostaje najučinkovitija teroristička grupa u Jemenu s namjerom da provodi operacije u regiji i šire”, navodi se u nedavnom izvještaju Ujedinjenih naroda o Al-Kaidi.

Izvor: Al Jazeera i agencije