Vatikan: Papa ne poziva Ukrajinu da se preda, nego da pregovara

Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore, rekao je papa Franjo u intervjuu švicarskoj televiziji RTS.

Papa Franjo je i ranije govorio o potrebi pregovora (Riccardo Antimiani / EPA-EFE)

Papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, već na prekid vatre i hrabrost u pregovorima, izjavio je Matteo Bruni, direktor vatikanskog ureda za medije.

“Papa koristi izraz bijela zastava i uzvraća na dojam koji je sugerirao voditelj intervjua, kako bi ukazao na prekid neprijateljstava i primirje postignuto hrabrošću u pregovorima”, rekao je Bruni o intervjuu pape Franje za Radio Television Suisse (RTS) koji će se emitovati kasnije u martu, a dio je objavljen u subotu.

“U drugim dijelovima intervjua, govoreći o drugoj situaciji sukoba, ali misleći na svaku ratnu situaciju, papa je jasno rekao: ‘Pregovori nikad nisu predaja'”, dodao je.

“Papina nada jest i ostaje ono što stalno ponavlja ovih godina, a osvrnuo se i nedavno na to u povodu druge godišnjice sukoba: ‘Dok obnavljam svoju veoma duboku naklonost prema mučeničkom ukrajinskom narodu i molim za sve, posebno za brojne nevine žrtve, molim da se pronađe malo ljudskosti koja će omogućiti stvaranje uvjeta za diplomatsko rješenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom'”, zaključio je Bruni, prenosi Hina.

O neophodnosti pregovora

U intervjuu snimljenom prošli mjesec, Franjo je rekao šta misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i drugima koji smatraju da bi se time dao legitimitet jačoj strani. Novinar je u svome pitanju upotrijebio termin “bijela zastava”.

“To je jedno tumačenje, to je istina”, rekao je Franjo, prema tekstualnim izvacima intervjua koji bi trebao biti emitovan 20. marta.

“Riječ pregovaranje je hrabra riječ. Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore”, istaao je Franjo.

To je prvi put da je Franjo upotrijebio izraze poput “bijela zastava” ili “poražen” u razgovoru o ratu u Ukrajini, iako je i ranije govorio o potrebi pregovora.

Ukrajinski odgovor: Naša zastava je žuto-plava

U međuvremenu se oglasio i ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba poručivši da Kijev nikada neće kapitulirati.

Na platformi X Kuleba je napisao kako „snažna osoba u bilo kojem sporu stoji na strani dobra, a ne da ih pokušava staviti na istu osnovu i nazvati to ‘pregovorima'“, prenio je Reuters.

„Naša zastava je žuto-plava“, napisao je Kuleba na engleskom, misleći na ukrajinsku državnu zastavu. „Ovo je zastava s kojom živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podići druge zastave“.

Stotine apela za ‘mučeničku Ukrajinu’

Prošle godine je 87-godišnji papa poslao mirovnog predstavnika, italijanskog kardinala Mattea Zuppija na razgovore u Kijev, Moskvu i Washington.

“Neko će se možda osjećati posramljen”, rekao je Franjo o pregovorima, “ali s koliko će mrtvih rat završiti”? Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik”, rekao je Franjo, spomenuvši Tursku među zemljama koje su ponudile posredničku ulogu.

“Nemojte se sramiti pregovora prije nego što se stvari pogoršaju”, dodao je Franjo koji je poslao stotine apela za, kako kaže, “mučeničku Ukrajinu”. Kad je upitan bi li on sam bio spreman posredovati, Franjo je odgovorio: “Tu sam”.

Mirovni plan ukrajinskog predsjednika poziva na povlačenje ruske vojske iz svih dijelova Ukrajine i obnovu državnih granica. Kremlj je odbacio mirovne pregovore prema uvjetima Kijeva.

Izvor: Agencije