Glavni sefardski rabin: Ako budemo prisiljeni na regrutaciju, napustit ćemo Izrael

‘Ako nas natjeraju da se pridružimo vojsci, svi ćemo otputovati iz zemlje – kupiti karte i otići’, rekao je Yitzhak Yosef, glavni rabin sefardskih Jevreja u Izraelu.

'Sekularisti stavljaju državu na kocku', kaže glavni rabin sefardskih Jevreja u Izraelu (Marc Israel Sellem / Reuters)

Izjave glavnog sefardskog rabina u Izraelu o odbijanju vojne službe u okupatorskoj vojsci pokrenule su burne reakcije unutar vlade i Ratnog kabineta.

Yitzhak Yosef, glavni rabin sefardskih Jevreja u Izraelu, rekao je da će svi religiozni Jevreji napustiti zemlju ako budu prisiljeni služiti vojsku.

Izraelski Channel 12 citirao je Yosefa koji je rekao: “Ako nas natjeraju da se pridružimo vojsci, svi ćemo otputovati iz zemlje, kupiti karte i otići”, misleći time na religiozne ljude.

Dodao je, osuđujući: “Tako nešto ne postoji. Sekularisti stavljaju državu na kocku”. Zatim je nastavio: “Oni to moraju razumjeti, svi sekularisti koji ne shvataju ovu stvar.”

Izrael ima dva glavna rabina, jedan predstavlja grupu Sefarda, a drugi grupu Aškenaza. Zovu se dva glavna rabina, a svaki od njih obavlja dužnost 10 godina. Biraju se na na izborima na kojima učestvuje 150 ljudi, među kojima su rabini, gradonačelnici, vođe lokalnih vijeća, ministri i članovi Knesseta.

Gantz: Riječi koje nanose moralnu štetu

Benny Gantz, ministar u Ratnom kabinetu izraelske vlade, u odgovoru na izjave rabina Yosefa rekao je da bi svi trebali učestvovati u vojnoj službi u ovom “teškom vremenu”, uključujući i Harede (ultraortodoksne Jevreje).

Gantz je dodao da riječi glavnog sefardskog rabina “nanose moralnu štetu državi i izraelskom društvu”, kako je rekao.

Šef stranke “Izrael naš dom”, Avigdor Lieberman optužio je rabina Yitzhaka za ugrožavanje sigurnosti Izraela.

Prema riječima izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira, “pitanje regrutacije treba rješavati kroz razumijevanje, a služenje u vojsci je velika privilegija za Jevreja koji brani sebe i svoju zemlju”.

Sefardski rabin obično pripada ultraortodoksnoj izraelskoj stranci Shas, dok rabin grupe Aškenazi pripada savezu stranaka Yahadut HaTora. Obje stranke su unutar trenutne vlade Benjamina Netanyahua.

Regrutiranje kao osjetljiva tema

Pitanje regrutiranja Hareda, koji izbjegavaju vojnu službu pod izgovorom da se žele posvetiti proučavanju Tore, uvijek je bilo osjetljiva tema u izraelskom društvu.

Trenutno u Izraelu vlada politička podjela oko zakona o regrutaciji, između onih koji zagovaraju da se Haredi priključe vojsci tokom rata u Gazi i onih koji se tome protive.

Izraelski ministar odbrane Yoav Galant rekao je da neće dozvoliti podnošenje zakona o regrutaciji bez odobrenja svih stranaka koje učestvuju u vladinoj koaliciji.

Šef izraelske opozicije Yair Lapid pozvao je u februaru ministre Ratnog kabineta, Gadija Eisenkota i Bennyja Gantza, da mu se pridruže u suprotstavljanju nacrtu zakona kojim se Haredi oslobađaju vojne službe.

Izraelska vlada na čelu sa Netanyahuom nastoji usvojiti nacrt zakona koji isključuje Harede iz vojne službe i povećava period obavezne vojne službe sa 32 na 36 mjeseci, uz primjenu navedenog na sadašnje regrute.

Ovakve rasprave dolaze u vrijeme kada okupatorska vojska nastavlja voditi svoj razorni rat u Pojasu Gaze više od pet mjeseci, te vršiti masakre u kojima je do danas stradalo više od 31.000 ljudi, a najmanje 71.000 je ranjeno. Rat je doveo i do ogromnog razaranja infrastrukture, bolnica i nezapamćene humanitarne katastrofe.

Izvor: Al Jazeera i agencije