Ukrajina i Nizozemska potpisale bilateralni sigurnosni sporazum

Sporazum formalizuje principijelni stav Holandije o jačanju sankcija Rusiji, nadoknađivanju štete i pozivanju agresora na odgovornost, kaže ukrajinski predsjednik.

Nizozemski premijer Mark Rutte i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastali su se u Harkovu (Ukrajinski predsjednički ured / Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte potpisali su u Harkovu bilateralni sigurnosni sporazum između dvije zemlje.

“Dokument uključuje dvije milijarde eura vojne pomoći Nizozemske ove godine, kao i dalju pomoć u odbrani u narednih 10 godina”, naveo je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao je da se u dokumentu prioritet daje “osiguravanju protuzračne odbrane i artiljerije, sa posebnim naglaskom na jačanju ukrajinske avijacije”, prenosi Tanjug.

Podrška članstvu Ukrajine u EU i NATO-u

“Sporazum formalizuje principijelni stav Nizozemske o jačanju sankcija Rusiji, nadoknađivanju štete i pozivanju agresora na odgovornost”, napisao je Zelenski.

Pored toga, ukrajinski predsjednik je istakao da je u dokumentu Nizozemska podržala buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u.

“Zahvalan sam premijeru Rutteu na ovom sporazumu, koji će ojačati odbranu Ukrajine, uključujući odbranu Harkova, gdje smo se sastali”, naveo je Zelenski.

Izvor: Agencije