Parlamentarni izbori u Iranu, test podrške vlastima poslije protesta

Glasanje će biti prvo mjerilo podrške Iranaca vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Aliju Khameneiju i zvaničnom Teheranu poslije antivladinih protesta 2022. i 2023. godine.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei glasao je među prvima (Majid Asgaripour /WANA via Reuters)

U Iranu se održavaju parlamentarni izbori, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei bio je jedan od prvih glasača.

Khamenei je pozvao građane da glasaju što je prije moguće, navodeći da “i prijatelji i neprijatelji Irana posmatraju izlaznost”.

“Usrećite prijatelje, a neprijatelje učinite beznadežnim”, dodao je Khamenei.

Preliminarni rezultati iranskih izbora očekuju se u subotu.

Test popularnosti vjerskom rukovodstvu

Očekuje se da će izbori biti biti test popularnosti vjerskom rukovodstvu, usljed rastućeg nezadovoljstva zbog političkih, socijalnih i ekonomskih kriza, ocjenjuje Reuters.

Glasanje će biti prvo mjerilo podrške Iranaca vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Aliju Khameneiju i zvaničnom Teheranu poslije antivladinih protesta 2022. i 2023. godine, koji su doveli do najvećih nemira od Islamske revolucije 1979, prenosi Tanjug.

Uz parlamentarne izbore birat će se i 88 članova religijskog tijela pod imenom Skupština stručnjaka, čiji je zadatak da imenuje ili smijeni vrhovnog poglavara.

Očekuje se da će u parlamentu većinu zadržati najveća tvrdolinijska grupa koju čine bivši članovi elitne Revolucionarne garde te povezana milicija Basidž kao i drugi političari lojalni vrhovnom vođi Khameneiju.

Rekordan broj parlamentarnih kandidata

To, također, uključuje Bhakte i Tragaoce za putem Islamske revolucije, Front stabilnosti Islamske revolucije, Stranku islamske koalicije i Udruženje militantnih vjerskih službenika.

Rekordan broj, više od 15.000 parlamentarnih kandidata prošli su ispitivanje Savjeta čuvara, što je gotovo 75 posto od ukupnog broja kandidata koji su se prvobitno registrovali za izbore, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana.

Savjet je tvrdolinijski organ vjerskih službenika i pravnika koji procjenjuju privrženost islamu, vjerovanje u sistem vjerskih zakon i Islamsku republiku, prenosi Reuters.

To tijelo čuvara kvalifikovalo je 144 vjerska službenika od 510 osoba koje su prijavile kandidaturu za Skupštinu stručnjaka.

Bivšem predsjedniku Hassanu Rouhaniju Savjet čuvara zabranio je da se kandiduje.

Nedostatak disciplinovanog članstva

Uprkos 103 nacionalne i pokrajinske stranke koje je izbrojalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Iranu nedostaje tradicija disciplinovanog članstva u strankama ili detaljne stranačke platforme, a politika je podijeljena na frakcije, napominje Reuters.

Reformisti, kojima je učešće u politici zabranjeno nakon što su osporili ponovni izbor tvrdolinijskog predsjednika 2009. godine, nisu podržali nijednu listu kandidata za parlament.

Proreformski kandidati su se suočili s diskvalifikacijama na parlamentarnim izborima 2020. godine, iako zahtijevaju postepene promjene u Islamskoj republici.

Poslije godina neuspješnih pokušaja da povećaju političke i društvene slobode, njihovu agendu demonstranti su odbacili kao neadekvatnu 2022. godine.

Izvor: Agencije