Nizozemska kupuje četiri nove protivzračne i komandne fregate

Prema izvorima, ukupni troškovi mogli bi iznositi čak osam milijardi eura.

Nizozemska trenutno ima četiri PZO-a i komandne fregate koje su u službi 20-ak godina (Niels Wenstedt / EPA-EFE - Ilustracija)

Vlada Nizozemske će kupiti četiri nove fregate za komandu i protivzračnu odbranu, brodove gradi nizozemska pomorska industrija, a vodeću ulogu ima brodogradilište Damen.

Vijeće ministara će o tome donijeti odluku u petak, naveli su izvori za nizozemski RTL Nieuws koji navodi kako je to najveći pomorski projekat ikada u ovoj evropskoj državi.

Ministarstvo odbrane je ranije navelo da troškovi nabavke same fregate iznose najmanje 2,5 milijardi eura, a maksimalno još 2,5 milijardi za sisteme naoružanja fregata. Prema izvorima, ukupni troškovi mogli bi iznositi čak osam milijardi eura.

Brodovi mogu zaštititi cijelu flotu od neprijateljskih prijetnji s mora i iz zraka i imat će nekoliko tipova raketa zemlja-zrak.

Odluka o podmornicama

Nizozemska trenutno ima četiri PZO-a i komandne fregate koje su u službi 20-ak godina. Ti brodovi su uglavnom korišteni u kontekstu NATO-a, a ranije i za misije protiv gusara.

Zamijenit će ih nove fregate koje gradi kompanija Damen, koje bi trebale biti puštene u upotrebu u narednoj deceniji.

Poslije velikog odgađanja Vlada Nizozemske će sredinom marta donijeti i odluku o izgradnji četiri nove podmornice za što je tender u toku. Osim nizozemskog Damena, za taj ugovor konkuriraju i dvije strane kompanije.

Izgradnja podmornica koštala bi gotovo četiri milijarde eura, navodi Tanjug.

Izvor: Agencije