Senat SAD-a izglasao mjeru protiv djelimične blokade federalnih vlasti

Prijedlog zakona sada ide na potpisivanje predsjedniku Joeu Bidenu, kojim će biti određeni rokovi za finansiranje administracije.

Prijedlog zakona je u Senatu prošao dvostranačkim glasanjem 77-13 (Nathan Howard / Reuters)

Senat Sjedinjenih Američkih Država demokratskom većinom odobrio je zakon za sprečavanje djelimičnog zatvaranja vlade, nakon što ga je Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca podržao manje od 36 sati prije nego što bi se finansiranje počelo obustavljati.

Prijedlog zakona, koji je u Senatu prošao dvostranačkim glasanjem 77-13, sada ide na potpisivanje predsjedniku Joeu Bidenu. Odredit će rokove za finansiranje jednog dijela Vlade do 8. marta, a drugog do 22. marta, prenosi Hina.

“Sretan sam što mogu obavijestiti američki narod da u petak neće biti zatvaranja Vlade. Kada usvojimo ovaj zakon, hvala Bogu, izbjeći ćemo gašenje sa svim njegovim štetnim efektima na američki narod”, rekao je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu.

Dogovor o finansiranju

U Zastupničkom domu u četvrtak se 207 demokrata pridružilo 113 republikanaca u glasanju 320-99 za odobravanje kratkoročne privremene mjere koja Kongresu daje više vremena za dogovor o finansiranju za cijelu fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra.

Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson i vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer dogovorili o budžetu za ovu godinu, vrijednom 1,59 triliona dolara.

Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje o budžetu negativno utječe na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 biliona dolara.

Izvor: Agencije