Zelenski Zalužnom dodijelio najviše odlikovanje ‘heroj Ukrajine’

Odluka o odlikovanju Zalužnog znak je da tim Zelenskog pokušava signalizirati jedinstvo i poštovanje prema njemu nakon što ga je smijenio s mjesta komandanta Oružanih snaga.

Volodimir Zelenski i Valerij Zalužni (Reuters)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodijelio je bivšem komandantu vojske generalu Valeriju Zalužnom odlikovanje “heroj Ukrajine”, dan nakon što je smijenjen u dosad najvećem preslagivanju u ratu s Rusijom.

Zalužni, popularna osoba koja je nadgledala ratne napore Ukrajine tokom ruske invazije, u četvrtak je zamijenjen komandantom kopnenih snaga, general-pukovnikom Oleksandrom Sirskijem.

Odluka da se Zalužnom dodijeli najviše ukrajinsko državno odlikovanje znak je da tim Zelenskog pokušava signalizirati jedinstvo i poštovanje prema Zalužnom nakon što ga je smijenio s mjesta komandanta Oružanih snaga, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Objavljeno je to u dekretu na predsjednikovoj web-stranici.

Javnost propituje smjenu Zalužnog

Ankete su pokazale da Zalužni uživa veće povjerenje javnosti od Zelenskog.

Još nema čvrstih podataka o reakciji javnosti na njegovu smjenu, no mnogi su Ukrajinci na društvenim mrežama otvoreno doveli u pitanje tu odluku.

Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dvije najistaknutije ukrajinske ratne figure o njihovim vizijama rata protiv Rusije, koji će uskoro ući u treću godinu.

Dok je u četvrtak najavljivao promjene, Zelenski je rekao da u tom potezu nema politike i smatra da je potrebna obnova oružanih snaga nakon neuspjeha ukrajinskih kopnenih operacija 2023. godine.

Ukrajinske snage pokrenule su kontraofanzivu prošlog ljeta, ali nisu uspjele probiti dobro branjene ruske linije.

Od tada životno važni novi paket američke vojne pomoći mjesecima odgađa republikanska kongresna opozicija.

Izvor: Agencije