Putin: Nikakav globalni rat ne dolazi u obzir

Rusija ne želi nikakvo širenje rata koji je trenutno unutar ukrajinskih granica, rekao je Putin u razgovoru s američkim konzervativnim televizijskim voditeljem Tuckerom Carlsonom.

Rusija nema nikakve interese ni u Poljskoj, Latviji, ni nigdje, rekao je Putin (Reuters)

Rusija nema nikakav interes napasti Poljsku ili Latviju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u prvom razgovoru za neki zapadni mediji nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Putin je razgovarao s američkim konzervativnim televizijskim voditeljem Tuckerom Carlsonom te je poručio kako Rusija ne želi nikakvo širenje rata koji je trenutno unutar ukrajinskih granica, prenosi Hina.

“Globalni rat ne dolazi u obzir. To je protivno zdravom razumu, jer bi takav rat doveo čovječanstvo na rub uništenja. Isto tako, Rusija nema nikakve interese ni u Poljskoj, Latviji, ni nigdje. Samo u jednom slučaju možemo uzvratiti, a to je ako dođe do napada na Rusiju iz, naprimjer, Poljske”, poručio je Putin, a prenosi Reuters.

Dodao je da će se Rusija i Ukrajina “prije ili kasnije” dogovoriti.

“Lično želim da se ova situacija riješi putem pregovora. Rusija još uvijek nije postigla ciljeve koji su određeni ovom specijalnom vojnom operacijom. Zapad je počeo shvatati kako je nemoguće strateški poraziti Rusiju. Sada je vrijeme da razmisle kako i što dalje. Mi smo za dijalog spremni”, poručio je Putin te je naglasio kako je njegova zemlja, uprkos svim sankcijama s kojima se suočila “postala najjača evropska ekonomija 2023. godine”.

Odnosi sa SAD-om

Osvrnuo se i na Sjedinjene Američke Države te dodao kako vjeruje u obnavljanje komunikacije.

“Do toga će doći ako se SAD navikne da se svijet mijenja. Moraju se prilagoditi novom svijetu i novim odnosima snaga”, rekao je.

Istakao je kako je s nekim prijašnjim američkim predsjednicima imao dobar odnos.

“Prvenstveno mislim na Georgea Busha mlađeg kojeg su mnogi potcjenjivali, ali je bio veoma dobar. Shvatao je puno toga i dobro je radio. Sličan odnos sam imao i s Donaldom Trumpom. Ali, ponavljam, ako ideja dominacije ostane pod svaku cijenu u američkoj javnosti ništa se neće promijeniti”, kazao je Putin te je dodao kako je svima jasno da su “Amerikanci uništili plinovod Sjeverni tok”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada