Prvi slučaj ostavke izraelskog obavještajnog oficira zbog Potopa Al-Aksa

The Jerusalem Post ovu prvu ostavku takve vrste opisuje kao “veliki događaj” i očekuje da će ona utrti put za druge ostavke među vojnim osobljem s najvišim činovima.

Očekuje se da će doći do ostavki istaknutih izraelskih sigurnosnih i vojnih lidera zbog Potopa Al-Aksa (Reuters)

Izraelski list The Jerusalem Post potvrdio je da je jedan izraelski obavještajni oficir podnio ostavku zbog, kako je to rekao, “potpunog neuspjeha” u predviđanju napada Hamasa 7. oktobra.

Izraelski list prvu ostavku takve vrste opisuje kao “veliki događaj” i očekuje da će ona utrti put za druge ostavke među vojnim osobljem s najvišim činovima.

Iako je ovaj izraelski oficir bio odgovoran za umanjivanje opasnosti od ”Hamasove invazije” na područje u okolini Pojasa Gaze, list objašnjava da je to bio dio mnogo šireg trenda unutar izraelskih sigurnosnih i vojnih službi koje su smatrale da ”Hamas ne predstavlja trenutnu prijetnju”.

Za istragu će biti potrebni mjeseci

The Jerusalem Post dodaje da su načelnik Generalštaba Izraelske vojske Herzi Halevi, direktor Službe unutrašnje sigurnosti (Shin Bet) Ronen Bar i šef Vojnoobavještajne službe Aharon Haliva, također, preuzeli odgovornost za propust u suprotstavljanju napadu Hamasa, nagovještavajući svoju spremnost da podnesu ostavke.

Prema predviđanjima stručnjaka, glavni sigurnosni i vojni lideri neće žuriti s ostavkom dok traje rat u Gazi, jer bi to moglo dovesti do komplikacija nakon dešavanja 7. oktobra prošle godine, navodi list.

The Jerusalem Post dodaje da će za istragu o onome što se dogodilo biti potrebni mjeseci, jer premijer Benjamin Netanyahu pokušava okriviti druge za neuspjeh 7. oktobra i spriječiti bilo kakve istrage koje bi mogle obuhvatiti i njega.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada