Pastor iz Betlehema: Američki evanđelisti su ugrozili i muslimane i kršćane u Palestini

Ankete pokazuju kako velika većina evanđelista vjeruje da je moderna država Izrael ‘ispunjenje biblijskih proročanstava’.

Palestinski kršćani na okupiranoj Zapadnoj obali prošle su godine otkazali božićne proslave zbog rata u Pojasu Gaze [Monjed Jadou/Al Jazeera]

Palestinski kršćanski pastor i teolog Munther Isaac rekao je da rat Izraela protiv Gaze nije vjerski sukob, ali se religija zloupotrebljava kako bi se opravdao kolonijalni projekt formiranja Izraela, zbog čega pate milioni ljudi, uključujući i palestinske muslimane i kršćane.

“Poput većine, smatram da je sukob počeo kada su cionistički evropski doseljenici došli u Palestinu 1948. i formirali državu”, rekao je Isaac Al Jazeeri.

“Izrael je doseljenički kolonijalni entitet. Ne možemo zaobići činjenicu da smo ovdje suočeni s doseljeničkim kolonijalizmom. Ovo nije vjerski sukob. Prikazujući ga takvim, ostavljamo dojam da postoje dvije zajednice u istoj zemlji sukobljene oko teritorije ili drugih pitanja. Ali činjenica je da su evropski jevrejski cionistički doseljenici došli u Palestinu i formirali državu na zemlji koja je pripadala Palestincima. Država Izrael je formirana na ruševinama gradova i sela koji su pripadali upravo stanovnicima Gaze. To je suština problema”.

Zbog izraelske politike i američke pomoći vladi u Tel Avivu, u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali osim Palestinaca muslimana pate i palestinski kršćani. Ionako već maloj kršćanskoj zajednici u Gazi sada prijeti ‘istrebljenje’ zbog izraelskog rata. Premda pripadaju istoj evanđeličkoj tradiciji, američki i palestinski evanđelisti “se umnogome razlikuju”, uključujući i njihov odnos prema Palestini.

“Konkretno, znatno se razlikujemo od američkih evanđelista. Oni pripadaju Evanđeličkoj slobodnoj crkvi Amerike, čije je mišljenje o teološkom značaju države Izrael poznato kao kršćanski cionizam …”, rekao je Isaac, dodajući da američki evanđelisti bezuvjetno podržavaju Izrael, te da zanamrajući čak i stradanje palestinskh kršćana.

Američki evanđelisti i podrška Izraelu

Evanđelizam koji ima značenje “poučavanja i širenja Biblije” najzastupljeniji je pravac među američkim kršćanima. Oko 25 posto od ukupnog stanovništva ili oko 80 miliona su evanđelisti.

Ankete pokazuju kako velika većina evanđelista vjeruje da su moderna država Izrael i okupljanje miliona pripadnika jevrejskog naroda “ispunjenje biblijskih proročanstava koja pokazuju da smo sve bliži povratku Isusa Krista”.

“Ova je grupa, nažalost, uz utjecaj i novac koji posjeduje, uspjela dovesti u opasnost egzistenciju kršćana na Bliskom istoku i u Palestini jer, izraelska politika tjera kršćane na odlazak iz Palestine”, rekao je Isaac.

“Do ove smo zajednice godinama pokušavali doprijeti. Nije bilo lako jer njihova teologija često nije samo teologija, nego uključuje mješavinu stavova, predrasuda i superiornosti, smatraju da samo oni ispravno tumače historiju ili Bibliju […] pokušavajući nas prikazati zarobljenicima vjerskog rata Jevreja i muslimana a mi to nismo”.

Od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktora prošle godine ubijeno je približno 28.000 Palestinaca, a više od 67.000 ih je ranjeno.

Palestinski kršćani na okupiranoj Zapadnoj obali prošle su godine otkazali božićne proslave zbog rata u Pojasu Gaze, dok su njihove trenutne aktivnosti usmjerene na pomoć i kršćanima i muslimanima u Gazi i na Zapadnoj obali.

Cijeli intervju pastora evanđeličke luteranske Crkve Isusova rođenja u Betlehemu i Luteranske crkve u Beit Sahouru Munthera Isaaca pogledajte u video prilogu ispod:

 

Izvor: Al Jazeera