Moskva novog komandanta ukrajinske vojske proglasila izdajicom

Kremlj je poručio kako ne vjeruje da će promjena na vrhu ukrajinskog vojnog vodstva promijeniti ishod sukoba.

Sirski je rođen 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza (Reuters)

Visoki ruski sigurnosni zvaničnik Dmitrij Medvedev rekao je da je novi vrhovni komandant Ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski, rođen u Rusiji, izdajica, a Kremlj je poručio da njegovo imenovanje neće promijeniti ishod sukoba u Ukrajini, koji Rusija naziva “posebnom vojnom operacijom”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamijenio je u četvrtak popularnog vrhovnog komandanta Ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog general-pukovnikom Oleksandrom Sirskim (58), komandantom kopnenih snaga.

Sirski je rođen u julu 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. Kao mnogi ljudi njegove dobi u ukrajinskim oružanim snagama, studirao je u Moskvi, na Višoj vojnoj oficirskoj školi. Pet godina služio je u Sovjetskom artiljerijskom korpusu, a u Ukrajini živi od 1980-ih.

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik koji je sada zamjenik predsjednika Ruskog vijeća za sigurnost, optužio je Sirskog, koji nije služio u postsovjetskoj ruskoj vojsci, da je prekršio oficirsku zakletvu.

‘Banderin izdajica’

“Gledajući biografiju novog vrhovnog komandanta Ukrajinskih oružanih snaga Sirskog osjeća se mržnja, prezir, gađenje”, napisao je Medvedev na svom službenom Telegram kanalu.

“Gađenje prema čovjeku koji je bio sovjetski ruski oficir, ali je postao Banderin izdajica, koji je prekršio zakletvu i služi nacistima, uništavajući svoje voljene. Neka mu zemlja gori pod nogama!”, napisao je.

Bandera se odnosi na Stepana Banderu, ukrajinskog nacionalistu iz Drugog svjetskog rata koji je sarađivao s nacističkom Njemačkom u borbi protiv Crvene armije. Neki Ukrajinci smatraju ga borcem za slobodu, a Rusi izdajicom.

Kremlj je poručio kako ne vjeruje da će promjena na vrhu ukrajinskog vojnog vodstva promijeniti ishod sukoba.

U telefonskom razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Mislimo da to nisu faktori koji mogu promijeniti tok posebne vojne operacije”.

Izvor: Agencije