Mediji: Netanyahuovo insistiranje na porazu Hamasa je iluzija

Francuski list Le Monde navodi da Hamasova tunelska mreža ostaje netaknuta uprkos intenzivnom izraelskom bombardovanju od samog početka rata.

Izraelski list Haaretz navodi da je insistiranje na borbi protiv Islamskog pokreta otpora Hamas sve do potpune pobjede, iluzija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua (EPA)

Međunarodna štampa ukazala je na prijetnju Izraela vojnom operacijom u gradu Rafah, u južnom Pojasu Gaze i opasnosti koje bi ona mogla uzrokovati zbog prisustva velikog broja raseljenih ljudi u tom gradu, pored ostalih pitanja koja se tiču rata u Gazi.

U tom kontekstu, britanski list Financial Times upozorio je na opasnosti od velike vojne operacije u Rafi, koji svoje viđenje zasniva na satelitskim snimcima, a koji pokazuju koliko je veliki broj raseljenih Palestinaca promijenio izgled grada koji Izrael namjerava napasti.

U izvještaju se navodi da su lokacije u Rafi već bombardovane i da postoji nekoliko opcija za stanovništvo koje je tamo ostalo u obruču.

U članku u izraelskom listu Haaretz, navodi se da je insistiranje na borbi protiv Islamskog pokreta otpora Hamas sve do potpune pobjede, iluzija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

‘Tunelska mreža netaknuta’

Članak je iz Netanyahuovih nedavnih izjava zaključio da je on u njima pao u mnoge kontradiktornosti, uključujući njegov govor o uništavanju tunela uprkos činjenici da je to neostvariv cilj, kao i vojnu operaciju u Rafi iako je ona izuzetno složena, pored njegovih dvosmislenih odgovora na pitanja o budućnosti Gaze i prijetnji koje dolaze od libanonskog Hezbollaha.

Francuski list Le Monde također navodi da Hamasova tunelska mreža ostaje netaknuta uprkos intenzivnom izraelskom bombardovanju od samog početka rata.

List je citirao francuski vojni izvor koji je rekao da je uništavanje tunela kakvi su u Gazi gotovo nemoguća misija, ističući neuspjeh raznih vrsta bombi da dođu do njih i neuspjeh planova da ih se poplavi vodom.

Britanski list The Independent se dotaknuo pisma koje su Ljekari bez granica uputili britanskom premijeru Rishi Sunaku, u kojem se navodi da ima sve više dokaza kako izraelska vojska svojom vatrom namjerno gađa novinare.

Organizacija je navela da je podnijela dvije žalbe Međunarodnom krivičnom sudu u vezi sa zločinima nad novinarima na Bliskom istoku od 7. oktobra i naglasila potrebu da se izvrši pritisak na Izrael kako bi dozvolio dokumentiranje njegovih vojnih operacija.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada