Maariv: Izrael se plaši američkog priznanja palestinske države

List je ovaj korak, ako do njega dođe, opisao kao ‘politički cunami’ za izraelske vlasti.

Duboka neslaganja između Washingtona i Tel Aviva bila još očiglednija tokom Blinkenove nedavne posjete Izraelu (Reuters)

Izraelske novine Maariv objavile su u petak da se Izrael plaši američkog priznanja palestinske države na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, usred sve veće američke kritike Izraela i načina na koji njegov premijer Benjamin Netanyahu postupa s dosijeom zatvorenika, kao i mogućnosti postizanja cilja eliminacije Islamskog pokreta otpora Hamas, pored kontinuiranog velikog broja civilnih žrtava.

List citira izraelske političke izvore koji su zabrinuti zbog intenzivnih aktivnosti američke administracije na promoviranju ideje o uspostavi palestinske države na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze pod jedinstvenom vladom zasnovanom na principu poznatom kao “obnovljena Palestinska samouprava”.

List navodi da američki State Department razmatra priznavanje palestinske države kao dio sveobuhvatne političke inicijative vezane za ono što je nazvao “dan nakon vladavine Hamasa” u Pojasu Gaze, prema onome što citira iz američkih izvora.

On je potvrdio da je pitanje priznavanja palestinske države pokrenuto tokom razgovora koje je državni sekretar Antony Blinken vodio sa izraelskim zvaničnicima prilikom posjete Izraelu u protekla dva dana.

List je ovaj korak, ako do njega dođe, opisao kao “politički cunami” za izraelske vlasti.

Palestinska reforma

Izraelski zvaničnik je za list rekao da Amerikanci nastavljaju da promovišu ideju o obnovljenoj Palestinskoj samoupravi, napominjući da je sadašnja vlast u Ramali u procesu rada na uvođenju reformi, što je u skladu sa zahtjevom Sjedinjenih Američkih Država da bi dokazala da je već postala tijelo koje zadovoljava definiciju “reformirane vlasti”.

Zvaničnik je dodao da palestinske reforme uključuju promjene unutar vlade, promjenu načina upravljanja sigurnosnim službama, a govori se i o novoj profesionalnoj tehnokratskoj vladi.

List je citirao i izraelske izvore koji su rekli da je pitanje palestinske države u posljednje vrijeme zauzelo značajno mjesto u političkoj agendi za Bliski istok koju promovišu Amerikanci i Evropljani, te da ta ideja sve više uzima maha.

Istakli su da nije slučajno da je niz zapadnih lidera nedavno najavio svoju podršku uspostavljanju palestinske države, među njima i lideri koji su smatrani desničarima i koji najviše podržavaju Izrael, kao što je talijanska premijerka Giorgia Meloni.

List je objavio da je Blinken nedavno naredio svom uredskom osoblju da organiziraju aktivnosti za mogućnost američkog ili međunarodnog priznanja palestinske države jednostrano, a ne putem pregovora s Izraelom ili uz izraelsko odobrenje.

Važno je napomenuti da su ranije američke administracije odbijale priznati palestinsku državu i povezivale tu mogućnost sa postizanjem sporazuma Palestinaca i Izraelaca u vezi s palestinskom državom.

Američko-izraelski sporovi

Washington se također protivio da Palestina dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima tako što je blokirao palestinske zahtjeve za članstvo preko Vijeća sigurnosti UN-a, posljednji put 2011. godine.

No, glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je krajem januara da njegova zemlja nastoji uspostaviti nezavisnu palestinsku državu sa sigurnosnim garancijama za Izrael, naglašavajući da američki predsjednik Joe Biden vjeruje da je to najbolji način da se osigura mir i sigurnost za Izrael, Palestince i region u cjelosti.

S tim u vezi, britanski list Financial times naglasio je da su duboka neslaganja između Washingtona i Tel Aviva bila još očiglednija tokom Blinkenove nedavne posjete.

List dodaje da su odvojene konferencije za novinare Netanyahua i Blinkena otkrile njihovo neslaganje, uz objašnjenje da neslaganja uključuju i pitanja sljedeće faze rata, kao i načina kako da se osigura oslobađanje zarobljenika koje drži Hamas.

Izvor: Agencije