Gdje Washington crpi optimizam u slučaju sporazuma između Hamasa i Izraela?

Iako postoji raskorak u stavovima Hamasa i Izraela o odgovarajućem obliku prekida vatre i razmjeni zarobljenika, američki državni sekretar je izrazio određeni optimizam.

Američki državni sekretar Anthony Blinken (AFP)

Dvojica političkih analitičara složila su se da je američka administracija postala uvjerena da više nema mjesta za zaobilaženje stava Islamskog pokreta otpora (Hamas) u nastojanju da se okonča rat u Pojasu Gaze, te da je neophodno reagirati na njihov odgovor u vezi sa sporazumom o razmjeni zarobljenika.

Iako postoji raskorak u stavovima Hamasa i Izraela o odgovarajućem obliku prekida vatre i razmjeni zarobljenika, američki državni sekretar Anthony Blinken govorio je o tome da postoji mogućnosti dogovora između dvije strane te kako postoje odgovarajuće osnove za nastavak pregovora.

Blinken, koji se sastao s izraelskim čelnicima, rekao je da još uvijek ima mjesta za dogovor između Izraela i Hamasa, dodajući u znakovitoj konstataciji da Hamasov odgovor, iako neprihvatljiv u nekim aspektima, ipak pruža osnovu za pregovore, kako je to opisao.

Tokom gostovanja u programu Gaza – šta dalje?, dr. Belal Shobaki, šef Odsjeka za političke nauke na Univerzitetu Hebron, rekao je da su se pokazatelji ovakvog američkog stajališta počeli pojavljivati i prije nego što je Blinken stigao u Tel Aviv, a to je možda bio rezultat efikasne komunikacije s izraelskim liderima u vezi s narednom fazom.

Shobaki smatra da je Washington na osnovu posljednjih podataka formirao uvjerenje da pregovarački proces s Hamasom više nije opcija, već je postao neminovnost. To su potvrdile i izjave izraelskih zvaničnika, uključujući ministra u ratnom kabinetu Bennyja Gantza, koji je govorio kako je potrebno preformulirati prioritete izraelskog rata.

Ankete

Tome u prilog govore i ankete provedene među izraelskim građanima, koje pokazuju da više od polovine njih podržava dogovor s Hamasom. Takvi podaci bi trebali potaknuti političke aktere da glasnije govore o podršci dogovoru, uprkos tome što izraelski premijer Benjamin Netanyahu ustrajava sa visokim zahtjevima u svojim izjavama.

Šef Odsjeka za političke nauke na Univerzitetu Hebron ističe da mnogi izvještaji ukazuju da izraelski politički establišment u ovoj fazi više nije uvjeren u postizanje potpune pobjede u skladu s Netanyahuovom vizijom, te da je potrebno ići u pregovore.

Međutim, ono što izaziva nelagodu kod okupatorskih vođa i tjera ih na ove izjave, u kojima u potpunosti odbacuju Hamasov odgovor, jeste to da se on temelji na potrebi trajnog prekida vatre, što znači okončanje vojne operacije. Čak i da je Hamas postavio niže uvjete, ove izjave se ne bi razlikovale, smatra Shobaki.

Shobaki predviđa da će sastanak izraelskog ratnog kabineta – na kojem se raspravlja o Hamasovom odgovoru – izaći sa strožijom formulacijom, u pokušaju da se dokaže da Izrael još uvijek ima glavnu riječ, te kako bi ovaj stav bio u skladu oštrim izjavama o ratu u Gazi koje se stalno ponavljaju.

Razlog za optimizam

S druge strane, Charles Dunn, bivši diplomata američkog State Departmenta, smatra da razlog za optimizam Washingtona, kada je u pitanju mogućnost postizanja sporazuma između Hamasa i Izraela, počiva u dolasku Hamasove delegacije u Kairo radi nastavka pregovora, i činjenici da Netanyahu nije zatvorio vrata pregovaračkom procesu uprkos njegovom saopćenju da odbija uvjete pokreta Hamas.

Smatra da je to ohrabrujuća stvar za američku administraciju kako bi nastavila svoje diplomatske napore u saradnji s posredničkim stranama ₋ posebno s Katarom i Egiptom ₋ uz nastavak razgovora s Izraelcima kako bi se održao ovaj zamah podrške pregovorima dok se ne postigne sporazum.

Dunn ističe da je veliki broj posmatrača došao do uvjerenja da se Hamas ne može uništiti i da se taj cilj ne može postići, stoga je potrebno postići dogovor koji vodi završetku rata i okončanju krize u regionu.

Bivši američki diplomata dodaje da se stav njegove zemlje o potrebi postojanja političkog obzorja na kojem se pojavljuje palestinska država počeo oblikovati prije nekoliko sedmica, s tim da uključuje percepciju da Hamas neće biti na vlasti i da će se ojačati prisustvo Palestinske uprave te pružiti podrška izborima u određenoj fazi koji će podržati to prisustvo.

Dodaje da Sjedinjene Američke Države vjeruju da je u kratkom roku moguće postići neki oblik dogovora o razmjeni zarobljenika i isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gaze, čiji ulazak Izrael ometa, posebno u sjeverne dijelove Pojasa, što bi na kraju moglo dovesti do napretka u drugim pitanjima.

Dunn vjeruje da Izrael vršenjem pritiska nastoji natjerati Hamas da odustane od toga da ostane na vlasti nakon rata, da prihvati neki oblik dogovora koji ne mora nužno dovesti do trajnog prekida vatre, i da ne bude obavezan osloboditi sve palestinske zatvorenike.

Izvor: Al Jazeera