Ko je Oleksandr Sirski, novi komandant ukrajinske vojske?

Sirskija, koji je zamijenio generala Valerija Zalužnog, zovu ‘Snježni leopard’ i dobitnik je priznanja ‘Heroj Ukrajine’ zbog uspjeha na ratištu.

Sirski je u prvim mjesecima rata dobio najviše državno priznanje 'Heroj Ukrajine', za uspješnu odbranu Kijeva (AP)

General pukovnik Oleksandr Sirski, čovjek kojeg je predsjednik Volodimir Zelenski izabrao da vodi ukrajinsku vojsku, odigrao je ključnu ulogu u nekim od najvećih pobjeda u ratu protiv Rusije, uključujući uspješnu odbranu glavnog grada Kijeva u prvim danima invazije.

Kao i većina viših oficira svoje generacije, Sirski je rođen u sovjetskoj Rusiji, u julu 1965. i studirao je na akademiji Crvene armije u Moskvi.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je raspoređen u Ukrajini, koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza.

No, kad se Sovjetski Savez raspao, ostao je u Ukrajini, studirao na Univerzitetu nacionalne odbrane u Kijevu i pridružio se redovima novonastale ukrajinske vojske.

Izbor Sirskija za vrhovnog komandanta nije iznenađenje, jer malo ko u ukrajinskoj vojsci ima iskustvo i znanje da može zamijeniti popularnog prethodnika, generala Valerija Zalužnog.

Godine 2014. komandovao je ukrajinskim trupama koje su se borile protiv pobunjenika koje je podržavala Moskva u istočnoj regiji Donjecka, kada je dobio nadimak “Snježni leopard”.

Godine 2019. postao je šef ukrajinskih kopnenih snaga i poveo je zemlju u rat kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022.

U prvim mjesecima rata dobio je najviše državno priznanje „Heroj Ukrajine“, za uspješnu odbranu Kijeva.

Sovjetski trening

U julu 2022. Sirski je isplanirao i izveo munjevitu kontraofanzivu koja je odbila ruske trupe od sjevernog grada Harkova i ponovo su zauzeti dijelovi zemlje na istoku i jugoistoku.

Dva mjeseca kasnije, Sirski je bio zaslužan za vođenje kontraofanzive u regiji Harkov, što je bila najznačajnija ukrajinska pobjeda u ratu, koja je omogućila Kijevu da od Rusa preuzme gradove Kupjansk i Izjum.

Također je vodio operaciju Bahmut, koja je bila najduža i najkrvavija u ratu, ali i kritizirana zbog velikih gubitaka koje su pretrpjele ukrajinske snage. No, taktika zadržavanja ruske vojske u strateški beznačajnom gradu u istočnoj Ukrajini sa rudnicima soli, također je iscrpila ruske trupe i resurse, umanjujući njihovu sposobnost da naprave jače prodore na drugim mjestima.

Neki vojni analitičari vjeruju da njegova taktika na ratištu odražava njegovu sovjetsku obuku.

Njegovi uspjesi na prvim linijama priuštili su mu potporu njegovih vojnika, koji su dvije godine bili zarobljeni u teškim bitkama. Kaže da mu je prioritet moral njegovih vojnika, koji ga redovno fotografiraju tokom njegovih posjeta na frontu.

No, kako su se trijumfi pretvorili u ratno iscrpljivanje, Sirski je morao nadgledati najtežu fazu sukoba, koji će ovog mjeseca ući u treću godinu. Nedostatak municije i svježih vojnika prijeti da oslabi ukrajinsku liniju, dok Rusi imaju cilj da napreduju.

U međuvremenu, glavni cilj ukrajinskih snaga ove zime je zadržavanje teritorija koji kontroliraju, budući da je odluka o prijeko potrebnoj američkoj vojnoj pomoći zastala u Kongresu.​

Izvor: Agencije