Kako su Izraelci pokušali iskoristiti 7. oktobar da bi dobili odštetu od vlade?

Oko 150 osoba je pokušalo iskoristiti napad kako bi do kraja života dobili mjesečnu platu i početni grant od oko 4.080 američkih dolara.

Palestinci mašu palestinskom zastavom i slave pored oštećenog izraelskog tenka na ogradi Pojasa Gaze, istočno od Khan Younisa, subota, 7. oktobar 2023. (Yousef Masoud/AP)

Kako prenosi izraelski kanal Kan 11, odjel za istrage Izraelske osiguravajuće korporacije bio je iznenađen “kada je shvatio da ima onih koji pokušavaju izvući korist od jedne od najvećih tragedija u historiji Izraela”.

Kanal je objavio dva navodna iskaza Institutu za osiguranje u kojima dvije osobe tvrde da su bili prisutni na festivalu u naselju u blizini Pojasa Gaze tokom napada, ali da je njihov krajnji cilj zapravo pribavljanje novčane naknade, a možda i buduće invalidnine.

Šef istražnog odjela Izraelske osiguravajuće korporacije Amir Shahbani je rekao da “polazeći sa moralnog stanovišta nije očekivao da će biti ljudi koji će htjeti iskoristiti ovu tešku tragediju i iskoristiti je za sporednu dobit”.

Otkrio je da je 150 osoba pokušalo iskoristiti napad kako bi do kraja života dobili mjesečnu platu i početni grant od oko 15.000 šekela (4.080 američkih dolara) za svakog koji je preživio napad.

Ubistvo vlastitih civila

U drugom dosijeu, izraelski Channel 12 dotaknuo se istrage koju je pokrenula izraelska vojska u vezi s ubistvom 13 taoca u kući u naselju Be'eri, gdje su dvoje preživjelih u incidentu u svojim svjedočenjima potvrdili da je izraelski tenk gađao kuću.

Dopisnik Channela 12 javio je da je komandant 99. brigade, brigadni general Barak Hiram, u sporednim razgovorima s novinarima rekao da je on izdao naređenje da se otmica okonča što je prije moguće, te da se ispali granata u kuću.

Što se tiče posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Tel Avivu, dopisnica za politička pitanja izraelskog Channela 13, Moriah Asraf Wolberg, otkrila je da on (Blinken) naglasio svoju posvećenost sprječavanju ponavljanja napada 7. oktobra, ali je rekao da se mora priznati da su tamo cijele porodice pretrpjele štetu koja nema veze sa Islamskim pokretom otpora Hamas.

Kako prenosi kanal, izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio je Blinkenu da Hamas snosi svu odgovornost “jer je njegov napad bio usmjeren i na civilno stanovništvo”.

Izvor: Al Jazeera