Biden ljutito brani svoje pamćenje: ‘Kako se, do vraga, usuđuje’

Američki predsjednik kaže da mu je pamćenje ‘dobro’ nakon izvještaja specijalnog tužioca u kojem se navodi da se nije mogao sjetiti godine kada mu je sin umro.

Joe Biden, najstariji američki predsjednik u historiji, bude li izabran, na kraju drugog mandata imao bi 86 godina (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden branio je svoje pamćenje nakon što je izvještaj specijalnog tužioca o njegovom postupanju s povjerljivim dokumentima još jednom pod znak pitanja stavio njegovu sposobnost za obavljanje funkcije uoči predsjedničkih izbora u novembru.

U emotivnim i ponekad ljutitim primjedbama, Biden se namjerio na specijalnog savjetnika Roberta Hura koji je tvrdio da je njegovo pamćenje bilo toliko “ograničeno” kada su ga intervjuisali tužioci da se nije mogao sjetiti godine kada je počeo služiti kao potpredsjednik u vrijeme predsjednika Baracka Obame ili godine kada mu je umro sin Beau.

“Postoji čak i referenca da se ne sjećam kada mi je sin umro”, rekao je Biden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u četvrtak. „Kako se, do vraga, usuđuje, o tome govoriti?“

“Ne treba mi niko da me podsjeća kada je preminuo”, rekao je Biden o svom sinu, koji je preminuo od raka mozga 2015.

Biden, najstariji američki predsjednik u historiji i koji bi na kraju drugog mandata imao 86 godina ako bude izabran, rekao je da je njegovo pamćenje “dobro” i da “nije postalo gore”.

Osporavanje tvrdnji

Biden, za kojeg se očekuje da će se suočiti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom u novembru, rekao je da je prošao sate intervjua s tužiocima neposredno nakon “međunarodne krize” koju je izazvao Hamasov napad na Izrael 7. oktobra.

Također je osporio neke od Hurovih tvrdnji o njegovoj krivici za pogrešno rukovanje osjetljivim dokumentima, negirajući da je podijelio povjerljive informacije s piscem svojih memoara.

U Hurovom izvještaju objavljenom u četvrtak navodi se da se Biden neće suočiti s krivičnim prijavama zbog uklanjanja povjerljivih dokumenata na kraju Obaminog predsjedništva jer je sarađivao s istražiteljima i zato što bi izazvao saosjećanje porote.

“Gospodin Biden bi se vjerovatno predstavio poroti, kao što je to učinio tokom našeg intervjua s njim, kao simpatičan, dobronamjeran, stariji čovjek s lošim pamćenjem”, napisao je Hur u svom izvještaju.

Roberta Hura, bivšeg federalnog tužioca u vrijeme Trumpove administracije, imenovao je državni tužilac Merrick Garland da istraži Bidenovo rukovanje povjerljivim materijalom nakon otkrića osjetljivih dokumenata u njegovoj privatnoj kancelariji u Washingtonu.

Bidenova starost brine glasače

Kasnijim pretresima njegovog doma u Delawareu i Univerziteta Delaware pronađeni su osjetljiviji dokumenti koji su bili nepropisno uklonjeni.

Bidenova starost je ozbiljna zabrinutost američkih glasača i zvaničnika Demokratske stranke, koji su uglavnom dijelili svoje nedoumice u privatnim razgovorima s kolegama i novinarima.

U anketi koju su prošle godine objavili Associated Press i NORC Centar za istraživanje javnih pitanja, 77 posto ispitanika, uključujući 69 posto demokrata, reklo je da je Biden prestar da bi vladao do 2028.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Američkog kongresa Mike Johnson, republikanac, rekao je da je Bidenova konferencija za novinare nakon izvještaja specijalnog tužioca pokazala da on “nije sposoban” da bude predsjednik.

Niz gafova

Biden je proteklih dana napravio niz gafova koji su preusmjerili pažnju na njegove godine i mentalnu oštrinu.

Činilo se da je u srijedu Biden pomiješao bivše njemačke kancelare Angelu Merkel i Helmuta Kohla kada je u kampanji rekao da je upoznao Kohla na sastanku G7 2021, četiri godine nakon Kohlove smrti.

Do zabune je došlo nekoliko dana nakon što se Biden prisjetio da je razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Mitterrandom koji je umro 1996, na istom događaju G7, umjesto sadašnjeg lidera Emmanuela Macrona.

Tokom svojih izjava u četvrtak, branivši svoje pamćenje, Biden je egipatskog lidera Abdela Fataha al-Sisija, također, nazvao “predsjednikom Meksika”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada