Izraelska vojska tvrdi da je ubila terenskog komandanta Hezbollaha

List Yedioth Ahronoth objavio je da je riječ o komandantu Abbasu al-Debsu, dok drugi izvori nisu potvrdili identitet ubijenog.

Izraelski vojni radio je saopćio da je izraelska vojska ubila komandanta libanske grupe Hezbollah koji je odgovoran za ispaljivanje raketa na naselje Kiryat Shmon (Al Jazeera)

Izraelski vojni radio je saopćio da je izraelska vojska ubila komandanta libanske grupe Hezbollah, koji je odgovoran za ispaljivanje raketa na naselje Kiryat Shmon.

List Yedioth Ahronoth objavio je da je riječ o komandantu Abbasu al-Debsu, dok drugi izvori nisu potvrdili identitet ubijenog.

Al Jazeerin dopisnik javio je da je izraelski dron gađao automobil u gradu Nabatiehu na jugu Libana, kada su tri osobe ranjene, dok je libanska novinska agencija javila da je izraelski dron ispalio projektil na automobil, nakon čega se zapalio.

Jedna francuska agencija citirala je sigurnosni izvor, koji je rekao da je vojni zvaničnik Hezbollaha teško povrijeđen tokom izraelskog napada na njegov automobil u gradu Nabatiehu, a povrijeđena je i osoba koja je bila s njim.

Komandant Izraelske ratne avijacije je rekao: „Nastavit ćemo nanositi gubitke Hezbollahu. Deseci naših aviona su aktivni iznad južnog Libana, a ako bude potrebno, bit će ih stotine.“

U ovom kontekstu, glasnogovornik Izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da su neke od vojnih snaga, koje su povučene iz Gaze, obučavane za konfrontaciju na frontu u Libanu.

Uzajamno bombardovanje

Izraelski list Israel Hayom objavio je da je oko dvadeset projektila ispaljeno na Dovev i Tsiv'on u Gornjoj Galileji, blizu granice s Libanom te da su čule snažne eksplozije na tom području.

U četvrtak je izraelski Kanal 12 objavio da je protutenkovska raketa, koja je ispaljena iz Libana, pogodila jednu kuću u Metuli na sjeveru Izraela. Izraelska vojska je na platformi X objavila da je primijećeno bombardovanje u nekoliko navrata s libanske teritorije prema oblastima Metula i Hermon, na što je uzvratila napadima, ne spominjući ciljeve koje je gađala.

Također, saopćila je da je artiljerijom gađala mjesto s kojeg je bombardovano područje Kiryat Shmon te nekoliko vojnih objekata koji pripadaju Hezbollahu u Kafr Kili i Tayr Harfi na jugu Libana.

U četvrtak je izraelska vojska objavila da su jedan njen oficir i dva vojnika povrijeđeni usljed libanskog bombardovanja sjevera Izraela.

S druge strane, Hezbollah je saopćio da je pogodio izraelski radar na okupiranim libanskim farmama Shebaa, zatim izraelsku kasarnu Pranit u Gornjoj Galileji te da su njegovi borci „odgovarajućim oružjem gađali komandni štab 769. istočne brigade koja pripada 91. diviziji Galileja u kasarni Kiryat Shmon“.

Od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra 2023, na libansko-izraelskoj granici je došlo do uzajamnog bombardovanja između izraelske vojske, s jedne strane i Hezbollaha i palestinskih grupa, s druge strane, što je prouzrokovalo smrt i ranjavanje boraca na obje strane, kao i libanskih civila.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada