EU odgađa zakon o lancima snabdijevanja zbog prigovora Njemačke i Italije

Belgijsko predsjedništvo EU-a je saopštilo je da je ta tačka uklonjena sa dnevnog reda sastanka predstavnika 27 zemalja Evropske unije i da će vjerovatno biti razmatrana 14. februara.

Za donošenje ovog zakona neophodna je kvalificirana većina od 15 zemalja EU-a, koje predstavljaju 65 posto stanovništva Evropske unije kako bi došao na konačno glasanje u Evropskom parlamentu (EPA)

Zemlje Evropske unije odložile su u petak odluku o predloženom zakonu kojim bi bilo zahtijevano od velikih kompanija da utvrde da li se u okviru njihovih lanaca snabdijevanja koristi prinudni rad ili se nanosi šteta životnoj sredini.

Do ovakve odluke došlo je nakon što su Njemačka i Italija nagovijestile da će se uzdržati od glasanja, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Belgijsko predsjedništvo EU-a je saopštilo je u petak da je ta tačka uklonjena sa dnevnog reda sastanka predstavnika 27 zemalja Evropske unije i da će vjerovatno biti razmatrana 14. februara.

Jedan diplomata rekao je Reutersu kako je očigledno da nema dovoljno zastupnika iz 27 zemalja EU-a da podrže zakon i dodao da će Njemačka biti uzdržana.

Donošenje zakona

Odlučujući potez bila je odluka Italije u posljednjem trenutku da bude uzdržana, navodi izvor iz Italije.

Njemački ministar finansija i lider Slobodnih demokrata (FDP) Christian Lindner se na svom nalogu na platformi X (nekadašnji Twitter) usprotivio zakonu, tvrdeći da bi to opteretilo poslovanje prekomjernom birokratijom.

S druge strane, izvršni direktor i osnivač fondacije Environmental Justice Steve Trent navodi da neke vlade neodgovorno blokiraju zakon.

“Zaštita potrošača, ljudska prava i održivost planete za buduće generacije su u pitanju“, rekao je on.

Za donošenje ovog zakona neophodna je kvalificirana većina od 15 zemalja EU-a, koje predstavljaju 65 posto stanovništva Evropske unije kako bi došao na konačno glasanje u Evropskom parlamentu, gdje se očekuje da zakon dobije podršku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada