Novi američki udari na jemenske Huse

Centralna komanda vojske SAD-a objavila kako je izvela sedam ‘samoodbrambenih’ udara protiv četiri plovila jemenskog pobunjeničkog pokreta Husi bez posade i na mobilne rakete.

Vođa jemenskih pobunjenika Husa izjavio kako će nastaviti intenzivirati napade ako Izrael ne okonča rat u Pojasu Gaze (Reuters - Ilustracija)

Američke snage izvele su sedam “samoodbrambenih” udara protiv četiri plovila jemenskog pobunjeničkog pokreta Husi bez posade, saopćila je američka vojska, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako je navedeno, tokom jučerašnjeg dana snage Američke centralne komande (CENTCOM) izvršile su i udare na sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa koje su bile pripremljene za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

“CENTCOM je identificirao ove rakete i USV (plovila bez posade) u oblastima Jemena, koje kontrolišu Husi i utvrdio da predstavljaju neposrednu prijetnju za brodove američke mornarice i trgovačke brodove u regiji”, navela je Američka centralna komanda u saopštenju na društvenoj mreži X.

Lider najavio intenziviranje napada

Zbog napada jemenskih Husa u Crvenom moru, mnogi brodovi primorani su da do Azije, umjesto preko Sueckog kanala, putuju oko afričkog Rta dobre nade.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su 12. januara napade na ciljeve Husa u Jemenu.

Vođa jemenskih pobunjenika Husa Abdul-Malik al-Houthi izjavio je u utorak kako će ta grupa intenzivirati napade ako Izrael ne okonča rat u Pojasu Gaze.

Najmanje 27.840 ljudi je ubijeno, a 67.317 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Broj mrtvih u Izraelu u napadima Hamasa 7. oktobra iznosi 1.139.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada