Al-Qassam: Uništeno više od 1.100 izraelskih vozila od početka agresije na Gazu

Brigade su, također, objavile da je ubijeno nekoliko izraelskih vojnika.

Borac Brigada Al-Qassam (vojni mediji Al-Qassama)

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, saopćile su da je od početka rata u Pojasu Gaze uništeno više od 1.108 izraelskih vozila raketama Yassin 105, što je rezultiralo ubijanjem i ranjavanjem velikog broja izraelskih oficira i vojnika. Među uništenim vozilima su: 962 tenka, 55 transportera, 74 buldožera, 3 bagera i 14 vojnih vozila, prema saopćenju.

Al-Qassam je, također, objavio da je nekoliko izraelskih vojnika ubijeno nakon što je “cionistička avijacija uništila njihova vozila zbog nemogućnosti spasilačkih snaga da ih izvuku”.

Saopćeno je i to da su se borci Al-Qassama sukobili sa izraelskim snagama na industrijskoj raskrsnici u Gazi, gdje su neke od njih ubili, a neke ranili. U saopćenju je navedeno da su gađali tenk Merkava 4 raketom Yassin 105.

Povrijeđeni izraelski vojnici

Brigade Al-Quds, vojno krilo pokreta Islamski džihad, objavile su da su vođenom raketom kalibra 107 gađale skup izraelskih vojnika u Pojasu Gaze. Prenosile su scene najistaknutijih operacija koje su izveli njeni borci tokom mjeseca januara.

S druge strane, izraelska vojska je saopćila da je u borbama u Pojasu Gaze tokom protekla 24 sata povrijeđeno 12 vojnika. Prema podacima izraelske vojske, 2.840 oficira i vojnika je ranjeno od početka rata 7. oktobra, a 1.314 od početka kopnenog napada 27. oktobra. Izraelska vojska je, također, objavila da je 347 oficira i vojnika još na liječenju, a 25 je u teškom stanju.

Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN) objavila je da su 54 izraelska vojnika povrijeđena prijateljskom vatrom od početka kopnenog napada na Pojas Gaze te da je 391 izraelski vojnik pregažen.

Izvor: Al Jazeera