Al-Duwairi: U Khan Younisu se trenutno vode žestoke borbe

Otpor i dalje uspješno vodi borbe uprkos velikom broju izraelskih snaga, kaže vojni stručnjak general-major Fayez al-Duwairi.

Izraelske snage pokušavaju doći do centra Khan Younisa, kaže Al-Duwairi u analizi (Reuters)

Vojni stručnjak general-major Fayez al-Duwairi rekao je da je povlačenje većeg broja izraelskih snaga normalna stvar i da je u skladu sa slabljenjem tempa operacija, napominjući da se žestoke bitke trenutno vode u gradu Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze.

Izrael je u četvrtak saopćio da povlači 8410. artiljerijsku diviziju iz Pojasa Gaze, čime se pridružila mnogim divizijama i jedinicama koje su povučene.

Al-Duwairi je objasnio da se u sjevernoj oblasti vode borbe, ali samo u određenim područjima, a ne na cijelom sjeveru, jer su operacije u najudaljenijem dijelu regije ograničene samo na snajpersko djelovanje, navodi Al-Duwairi.

Uspješne borbe otpora

Na jugu su snage smanjene sa osam na pet brigada nakon što su operacije ograničene na centar grada Khan Younisa, navodi vojni stručnjak.

“Postoji razlika između manevarske jedinice i jedinice za podršku jer su manevarske snage te koje direktno učestvuju u borbi, a sačinjene su od pješadije, oklopnih vozila i komandosa, dok jedinice za podršku pružaju samo podršku”, dodao je.

Trenutno, dodaje Al-Duwairi, postoje četiri brigade oko Khan Younisa i peta kod ograde na liniji razdvajanja, a sve one pokušavaju doći do centra grada. Pojašnjava da otpor i dalje uspješno vodi borbe uprkos velikom broju izraelskih snaga.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada