Al-Duwairi: Palestinici su od početka rata uništili tri izraelske oklopne divizije

General-major Fayez Al-Duwairi kaže da su projektili Al-Yassin 105 vrlo efikasno palestinsko oružje protiv izraelske vojske, ali da otpor ima probleme u protivvazdušnoj odbrani.

Izrael je napravila propust u prvoj fazi rata kada je poslao u borbu nezaštićene oklopne divizije iz mehanizovanih pješadijskih jedinica, kaže Al-Duwairi (EPA)

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, otkrile su da su njihovi borci uništili više od 1.108 izraelskih vojnih vozila projektilima Al-Yassin 105, od početka aktuelnog rata u Pojasu Gaze.

Al-Qassam je u saopćenju naveo da uništena izraelska vozila uključuju 962 tenka, 55 transportera, 74 buldožera, tri bagera i 14 vojnih vozila, “što je rezultiralo ubistvom i ranjavanjem velikog broja okupacionih oficira, vojnika i plaćenika.”

U tom kontekstu, vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, rekao je da je po prvi put efektivnost raketa Al-Yassin 105 tokom rata potvrđena tačnim statistikama, ističući da su ove brojke samo dio ukupnog bilansa, jer sve operacije otpora nisu dokumentovane i snimljene.

On je objasnio da je potpuno ili djelimično uništenje 1.108 izraelskih vozila ekvivalentno tri izraelske oklopne divizije, budući da svaka divizija uključuje 315 tenkova, od pet divizija koje je Izrael usmjerio na Pojas Gaze.

Al-Duwairi je istakao da projektili Al-Yassin 105 predstavljaju glavno oružje Palestinaca u ratu u Pojasu Gaze, ali da su i njegov osnovni adut kojim je on okupatoru nanio teške i prevelike gubitke na koje ovaj nije navikao, bilo u pogledu gubitka žive sile ili tehnike.

‘Nezaštićene oklopne divizije’

Istakao je da je Al-Yassin 105 ekvivalent raketi TBG, ali je potonja namijenjena za gađanje zgrada i utvrda, napominjući da su tenkovi – koji sadrže najmanje četiri vojnika, a najviše deset – najviše gađani od sve vojne tehnike tokom rata.

On je objasnio da je okupacija napravila propust u prvoj fazi rata kada je gurnula u borbu nezaštićene oklopne divizije iz mehanizovanih pješadijskih jedinica, prije nego što je poduzela mjere opreza tokom bitke kod Khan Yunisa.

Što se tiče ljudskih gubitaka, Al-Duwairi smatra da brojke koje je objavio glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari ne uključuju plaćenike iz raznih dijelova svijeta, kao ni nosioce dvojnih državljanstava, već se odnose isključivo na nosioce jednog državljanstva.

Na strani Izraela bore se plaćenici iz  Amerike, Francuske, Britanije, Njemačke, Ukrajine i drugih zemalja.

Uprkos efikasnosti palestinskog oružja u kopnenim borbama, Al-Duwairi kaže da postoje slabosti u protivvazdušnoj odbrani, što daje priliku izraelskom ratnom vazduhoplovstvu “da čini ono što čini kroz intenzivno i sistematsko bombardovanje Pojasa”.

Izvor: Al Jazeera