Zelenski smijenio Zalužnog i imenovao novog komandanta ukrajinske vojske

Ukrajinski predsjednik kaže da je došlo vrijeme da se promijeni vojno vodstvo zemlje u ratu protiv Rusije; generala Oleksandra Sirskog najavio kao novog komandanta.

Valeri Zalužni, smijenjeni vrhovni komandant ukrajinske vojske [Reuters] (Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je vrhovnog komandanta oružanih snaga Valerija Zalužnog, javljaju u četvrtak navečer svjetske novinske agencije.

Zelenski je u četvrtak rekao da je došlo vrijeme da se promijeni vojno vodstvo zemlje u ratu protiv Rusije.

Taj je potez uslijedio nakon dugotrajnih nagađanja o razdoru između predsjednika i popularnog generala Zalužnog, koji je vodio ukrajinske ratne napore od februara 2022. i kojeg mnogi Ukrajinci smatraju nacionalnim junakom.

Zelenski je u svojoj izjavi rekao da se sastao sa Zalužnim.

“Razgovarali smo kakva je obnova potrebna oružanim snagama Ukrajine. Također smo razgovarali o tome tko bi mogao biti u obnovljenom vodstvu oružanih snaga Ukrajine. Sada je vrijeme za tu obnovu”, rekao je.

Zamolio je generala da ostane “u njegovom timu”, dodao je.

Novi komandant ima iskustvo iz odbrane Kijeva

Zelenski je najavio imenovanje generala Oleksandra Sirskog za novog komandanta vojske.

Rekao je da Sirski ima iskustvo u odbrani Kijeva i u ofenzivi u Harkovu.

General Sirski vodio je odbranu Kijeva, glavnog grada Ukrajine, na početku ruske invazije 2022.

Oleksandar Sirski je vodio odbrambenu operaciju u Kijevu i oslobodilačku operaciju u Harkovu (Reuters) (Reuters)

U vlastitoj izjavi, Zalužni je rekao da je imao “važan i ozbiljan razgovor” sa Zelenski i da je donesena odluka da se promijeni taktika i strategija na vojnom polju.

“Zadaće 2022. razlikuju se od zadaća 2024. Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novim stvarnostima. I pobijediti zajedno”, stoji u njegovoj izjavi.

Njihove su izjave objavljene jedna za drugom, s nekoilo trenutaka razlike, sugerirajući da su dvije najistaknutije ratne figure u Ukrajini koordinirale izjave kako bi pokazale jedinstvo.

Ova promjena u vojnom vrhu dolazi u teškom trenutku za Ukrajinu na ratnoj liniji jer se vojnici suočavaju s akutnom nestašicom municije.

Ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da je “iskreno zahvalan Valeriju Fedoroviču za sva njegova postignuća i pobjede”.

Izvor: Agencije